До 2 ч. безплатен паркинг за коли на инвалиди
До 2 ч. безплатен паркинг за коли на инвалиди / Sofia Photo Agency, архив

Изменение в Наредбата за автомобилното и пешеходното движение на територията на община Шумен приеха по време на днешната сесия местните парламентаристи. Според промените на паркингите на общината за платен престой ще бъдат осигурени места за преференциално паркиране на коли, превозващи хора с увреждания.

Право на безплатно паркиране ще имат инвалиди с 29 вида заболявания, предимно на опорно-двигателния апарат от 50 до 91%, както и лица с над 91% увреждания, поради сърдечни и белодробно заболявания, със зрителни увреждания, заболявания и увреждания, които не са посочени в списъка към наредбата, но значително ограничават двигателните способности като функционално увреждане.

Около 20 места в центъра ще са обособени за безплатно паркиране на коли на инвалиди. "Картите ще се издават поименно на хората с увреждания, независимо дали управляват или само се возят в колата, която ще може да престоява на съответното място не повече от 2 часа" - обясни Сергей Стойков, директор на предприятието "Паркинги и гаражи". Тези карти ще важат за една календарна година и ще се изработват за сметка на предприятието.