Глобяват с до 6000 лева преброители за злоупотреба с лични данни
Глобяват с до 6000 лева преброители за злоупотреба с лични данни / снимка: www.sxc.hu

Глоба от 120 лева е предвидена за лице, което откаже да предостави информация на преброител, а от 2000 лева до 6000 лева ще се глобява  преброител за злоупотреба с лични данни. Това коментира пред БТА Емилия Лазарова, директор на Териториално статистическо бюро - Видин по повод  предстоящото преброяване на населението и жилищния фонд, което стартира в полунощ на 1 февруари.

Преброяването, което се провежда за 17-ти път в България, ще завърши на 28 февруари. За първи път преброяването ще може да стане и по електронен път чрез Интернет. Електронното преброяване стартира  в 0.00 ч. на 1 февруари  и ще завърши в 24.00 ч. на 9 февруари. По Интернет преброяването ще става чрез попълване на електронен формуляр. От 8.00 ч. на 10 февруари то продължава само по традиционния начин - чрез преброители, които са 55 000 за страната.

В България са сформирани 28 областни преброителни комисии и 309 общински. Страната е разделена на близо 13 000 контролни района и 41 преброителни участъка. В един контролен район влизат от 1 до 9 преброителни участъка в зависимост от населението. Един преброителен участък обхваща около 250 лица и около 80 жилища, уточни Лазарова.

Преброяването в цялата страна е задължително за всички граждани, коментира директорът на Териториално статистическо бюро - Видин. Преброителите ще посетят всички домове, ще се легитимират със служебна карта, със снимка и подпис на директора на съответното Териториално статистическо бюро и печат. При съмнения за идентичността на преброителите, гражданите могат да проверят легитимността им и да подават сигнали на дежурен телефон 070016310 и електронен адрес support@nsi.bg, допълни Лазарова.

Преброяването може да става, без преброителят да бъде допуснат в жилището на преброявания, на стълбището или на двора по преценка на собственика, уточни експертът. Времето, необходимо за попълване на анкетната карта, е между 20-30 минути, като преброителите могат да посещават домакинствата от 8.00 ч. сутринта до 20.00 ч. вечерта, включително събота и неделя, каза още Лазарова.

За тези, които ще предпочетат да се преброят по интернет, трябва да посетят сайта на НСИ - http:www.nsi.bg, където има подробно указание попълване на формуляра за  преброяване. След успешното попълване на преброителната карта на дадения личен e-mail се получава уникален  код, който трябва да се предостави на преброителя, който след 10 февруари ще посети  дома на лицето, попълнило данните, уточни Лазарова.

За първи път от НСИ са подготвили специални стикери, които преброителите ще поставят на вратите, в случай, че не открият преброяваните в домовете им. На стикера ще бъдат вписани името и номера на преброителя, ще са отбелязани още часът и датата на посещението и евентуално нова дата, на която той отново ще направи посещение.

Гражданите са задължени да предоставят поисканата им информация по Закона за преброяване на населението и жилищния фонд. В случай на отказ да бъдат преброени, на лицата ще се налагат глоби. Санкцията за лица, които отказват да дадат  информация на преброителите е глоба от 120 лева, която не е за домакинство, а е за всеки отделен негов член, поясни Лазарова. Глобата е административен акт и се налага по административен път чрез съдебно решение на административните съдилища. За  преброител, който злоупотреби с лични данни, глобата ще е 250  лева, а за контрольорите - от 2000 лева до 6000 лева, посочи специалистът.

Логото на 17-то преброяване в страната, което е първото за 2011 г., което се извършва в Европа, е „Има ме и мен в преброяване 2011”.