Българин е сред загиналите при атентата в Москва
Българин е сред загиналите при атентата в Москва / снимка: Reuters

Българин с австрийско гражданство е сред загиналите при атентата в Москва, потвърдиха и руските, и българските власти. 42-годишният Николай Иванов е един от 35-мата души, намерили смъртта си при самоубийствения бомбен атентат на летище Домодедово.

Николай Иванов допреди две години е бил с българско гражданство, но след това приел австрийското. Тъй като законите на Австрия не позволяват двойно гражданство, Петров останал само с австрийското. Но рано сутринта на сайта на руското Министерство на извънредните ситуации той беше посочен като българин. Това не променя лошата новина, потвърдена от говорителя на Министерството на външните работи Весела Чернева:

"Сред загиналите е установен мъж от български произход, който е гражданин на Австрия. Името му е Николай Иванов Иванов. Пътувал е с полет от Виена за Москва. Австрийското посолство в Москва е предприело необходимите стъпки пред руските власти за неговото идентифициране".

На горещата линия на Министерството на извънредните ситуации на Русия са постъпили много обаждания, свързани с Иванов, включително и от дипломати от Австрия и България, съобщиха за Дарик от министерството. Иванов е австрийски гражданин, но съпругата му също е българка. В момента тя е в Австрия, имат и дете, което също е там.

Информацията за изчезналия българин се появи първо снощи на сайта domoded24.com, където беше публикувано писмо от Илона Махон - позната на Иванов. В писмото Махон молеше всички, които имат данни, да се свържат с нея.

Българин е сред загиналите при атентата в Москва
netinfo
35 човека бяха убити, а между 128 и 180 бяха - ранени при самоубийствен бомбен атентат в понеделник следобед на московското летище Домодедoво. Руската агенция РИА Новости цитира свой източник, според когото в залата за посрещачи са се самовзривили двама терористи, вероятно мъж и жена. Часове след кървавия терористичен акт се появи версията и за втори самоубиец - жена, която е взривила експлозивите при отварянето на чантата си. Смята се, че при избухването им е била откъсната главата на спътника й. Източникът на РИА Новости не изключва възможността двамата да са планирали да оставят бомбата в залата и да излязат, но плановете да са се объркали.

Руският президент Дмитрий Медведев обвини управата на летище Домодедoво в небрежно прилагане на мерките за сигурност: "Разбира се, очевидно това е терористичен акт, който е планиран от рано по най-циничен сценарий. Това е добре подготвен акт, имащ за цел убийството на възможно най-много хора. В Русия има цял набор закони за предотвратяване на такива случаи. Заради това наредих на главния прокурор да проучи как тези закони са били спазвани на Домодедово. Това е модерно летище, няма спор, но случилото се показва, че явно е имало нарушения в правилата за безопасност. За това трябва да отговарят всички, които имат отношение, мениджмънтът на летището".

Терористите са влезли в залата за посрещачи през входа на паркинга, който е бил неохраняем. Сега на летище Домодедово са инсталирани скенери за метал във всички зони с обществен достъп.

Разпознати са 25 от загиналите 35 души, съобщава на сайта си в. "Комсомолская правда". Вестникът публикува списък с имената им. Те са идентифицирани въз основа на намерените при тях лични документи. Самоличността на останалите още не е установена. Сред жертвите са установени шестима чужденци - двама поданици на Великобритания, а също така граждани на Германия, Таджикистан, Узбекистан и Киргизстан.

По официални данни в болница остават 87 ранени, от тях 48 са московчани, а осем са граждани на други държави. Сред жертвите е 29-годишната писателка Анна Яблонска (с истинско име Анна Машутина), която пристигнала от Одеса, за да получи наградата на списание "Изкуство кино".

Българин е сред загиналите при атентата в Москва
netinfo