Болницата получава над 2 млн. лв по проект за енергийна ефективност
Болницата получава над 2 млн. лв по проект за енергийна ефективност / netinfo

Близо 2 млн. и 600 хиляди лева ще бъдат отпуснати на Бургаската болница от държавния фонд за енергийна ефективност. Парите са гласувани на заседание на Управителния съвет на фонда след одобрен доклад за енергийно обследване на сградата. След изпълнение на мерките, заложени в доклада, болницата ще спестява около 31,17% от разходите за отопление годишно, отделно ще може да произвежда и собствена енергия.
Разработката за подобряване на енергийната ефективност на болницата е възложена и реализирана през 2010 г. от тогавашното й ръководство, сега предстои подписването на договора за отпускане на средствата, след което започват да текат тръжните процедури по избор на изпълнители за отделните звена.
Докладът за енергийно обследване на болницата е показало, че много е амортизирана електроинсталацията, а липсата на изолация по стените и покрива е основната причина за загубата на топлоенергия. На практика огромна част от енергията за отопление се отдава от стените навън, а поставената дограма не е в състояние да я задържи. В момента болницата е с енергиен сертификат от клас Е, което означава много голям разход на енергия.
След изпълнение на мерките - топлоизолация, саниране на покрива, изграждане на нови инсталации, загубите на топлоенергия от стените ще се намалят близо четири пъти и болницата ще получи сертификат за енергийна ефективност от клас Б.
Проектът предвижда и изграждане на собствена система за производство на енергия с природен газ, която ще се продава. Годишно приходите от нея са заложени в размер на 988 227 лв.