133 свободни години отбелязаха в Сливен
133 свободни години отбелязаха в Сливен / сн. Дарик - Сливен

133 - та годишнина от освобождението на Сливен  бе тържествено отбелязана по традиция днес на площад „17 януари" в „Клуцохор".

Събитието бе отбелязано с военен ритуал от представителните подразделения на Центъра за подготовка на танкисти. Заупокойна молитва в памет на загиналите и благодарствен молебен отслужиха членът на епархийския съвет отец Методи Попов и отец Иван от храм „Св. Николай".

На честването присъстваха депутатът Десислава Танева, областният управител Марин Кавръков, председателят на Общинския съвет Мария Григорова, зам. кметът Радост Костова, общинари и общественици. Бяха поднесени венци и цветя от институции, партии и организации, ученици.

Бе прочетен поздравителен адрес от министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов като политическо лице.

Останал в тила, далеч от бойните действия през освободителната Руско - турска война, Сливен и гражданството са подложени на тежки налози, тегоби и жестокости, бе припомнено в тържественото слово.

На 4-ти януари 1878 г. по стар стил /днес 17 януари / в Сливен влизат драгуните на майор Кардашевски, водени от сливенеца Коста Карадимитров и се установяват в Клуцохор. За овладяването на града и за логистиката големи заслуги има и легендарния сливенски войвода Панайот Хитов.

Войските на генерал Делингсхаузен са посрещнати тържествено от гражданите, духовенството и първенците на Сливен. Сред тези които тогава са носели тържествено християнските хоругви е вече слепия бунтовен поет даскал Добри Чинтулов, който произнася приветствено слово към освободителите.