Домът на хумора и сатирата получава поредна престижна награда
Домът на хумора и сатирата получава поредна престижна награда / ДХС

 

"Златна книга" е отличието, което ще получи Дом на хумора и сатирата в Габрово. Наградата е от Европейската научна и културна общност и се присъжда за завоюван висок престиж, обществено признание и принос към развитието на българската култура, съобщават от Веселата къща.

Почетният знак е във формата на разтворена книга и е изработен в Монетния двор на България от 24-каратово злато. Той ще бъде връчен на директора на музея Татяна Цанкова на 27 януари, на официална церемония в столичната галерия "Финес".

Отличията се връчват в рамките на проект "Аплодисменти за България". Номинациите се правят от 180 известни български учени и творци с международно признание, които притежават Златни отличия за приноса си към българската наука и култура, както и от кметове на 156 български градове и села, носители на Отличие за уникално европейско селище, заради древна история и култура.

През годините две габровски институции са отличени със "Златна книга"  - Драматичният театър "Рачо Стоянов" и Техническият университет "Васил Априлов". До този момент Домът на хумора и сатирата е единственият музей в страната, който е привлякъл вниманието на номиниращите и който става лауреат на престижната награда.