Кукерската група на с. Крупник си тръгна с първа награда от фестивала в Разлог
Кукерската група на с. Крупник си тръгна с първа награда от фестивала в Разлог / снимки: Община Разлог

20 кукерски групи с над 1300 участници се включиха в IV Международен кукерски карнавал „Старчевата 2011” в Разлог. Уникална кукерски костюми, народни носии, ръчно изработени маски, съхранени традиции показаха участниците в карнавала.

Кукерската група на с Крупник си тръгна с първа награда от фестивала в Разлог
netinfo


IV Международен кукерски карнавал „Старчевата 2011” в Разлог започна с парад с участието на официалната делегация на Федерацията на Европейските карнавални градове. Фестивалът бе открит от кмета на Разлог инж. Красимир Герчев.
„За мен е чест да съм част от карнавала в Разлог. В нашата федерация членуват 55 държави, всички членове на Международния борд на Федерацията на Европейските карнавални градове единодушно решихме, че трябва да има наш представител в Разлог. Радостен съм, че именно аз бях избран. Отправям похвала към община Разлог за организацията, която е на много високо ниво. През следващата година карнавала в Разлог ще отбележи първия си юбилей – 5 години, за което Разлог може отново да разчита на нашата подкрепа. Пожелавам кукерският карнавал в Разлог да се превърне в един от най-популярните международни карнавали.”, каза  Дейвид Брандао- заместник- президент на Международния борд на Федерацията на Европейските карнавални градове.

Кукерската група на с Крупник си тръгна с първа награда от фестивала в Разлог
netinfo


Шестчленно жури с председател проф. Николай Цветков  присъди първо място от IV Международен кукерски карнавал „Старчевата 2011” в Разлог на с. Крупник, община Симитли. Кукерската група от с. Крупник със своите 213  маскирани участници  заслужи своята награда, след като завладяха централния площад на Разлог. Основно групата бе представена от бабугери, старци и над 50 маскирани деца. Село Турия, община Павел баня и кв. Сушица, община Карлово, взеха съответно второто и трето място. Съставът на участниците от кв. Сушица се дели на две групи белогащи – символ на добротата и радостта и баджаците – олицетворение на  злите сили в природата.  С изящество, красота и ритмичност бяха изпълнени танците на групите. Всяка една от кукерските групи се хвали с многобройни международни участници и отличия, но всички са и единодушни, че в Разлог им харесва и отново ще дойдат.

Кукерската група на с Крупник си тръгна с първа награда от фестивала в Разлог
netinfo

Награда за най-оригинален костюм бе присъдена на кукерската група от с. Сапарева баня, област Кюстендил. Зад двуметровите маски, представляващи глави на змейове, мечки, фантастични и страшни животни, се криеха 16-годишни младежки. Титлата „Най-добре представена традиция” бе присъдена на кв. Дълбошница, гр. Петрич. Кукерските групи от град Банско,  с. Бачево и кукерско сдружение с. Осетеново, с. Александрово, с. Манолово, община Павел Баня получиха награда за приемственост на традицията. За най-артистична група бяха отличена участниците от с. Ябълково, община Кюстендил. Кукерската група от с. Ябълково е създадена през 1956 година и винаги успява да впечатли публиката си. Награда за най-възрастен участник взе Петър Боянов от Крупник, най-малкият участник бе 11-месечният Божидар Къчпачев от с. Елешница.

Кукерската група на с Крупник си тръгна с първа награда от фестивала в Разлог
netinfo

Внушителен бе и завършекът на IV Международен кукерски карнавал „Старчевата 2011” в Разлог. Сборна група от Разлог с над 80 кукери и 200 участници, облечени в народни носии показаха защо Разлог е лицето на кукерската традиция”.