Поп-фолк звезда била гласена за участие в Евровизия
Поп-фолк звезда била гласена за участие в Евровизия / netinfo
Поп-фолк звезда била гласена за участие в "Евровизия"
37125
Поп-фолк звезда била гласена за участие в "Евровизия"
  • Поп-фолк звезда била гласена за участие в "Евровизия"

Имало е идея поп-фолк звезда да бъде предложена да участва в българското издание на "Евровизия". Това разказа пред Дарик Любен Кънчев, директор на редакция "Музика и забава" в БНТ, която организира конкурса у нас. Преди години държавната телевизия е имала желание да продуцира песен на такъв изпълнител, с която той да се пробва в състезанието на наша територия. Стигнало се е дори до записите й, но песента така и не видяла бял свят. Коя е звездата, гласена за "Евровизия", Кънчев обаче не пожела да уточни.

В началото на седмицата БНТ обяви новите правила, по които тази година ще бъде избран българският представител в международното състезание. Според Любен Кънчев перфектен регламент за това няма, но нашият е добър. В интервюто си за Дарик Кънчев беше категоричен, че въпросът дали България въобще трябва да участва в "Евровизия" е глупав. "България трябва да участва. Това е единственият голям шанс страната ни да изстреля в европейското музикално пространство свои изпълнители", смята директорът на редакция "Музика и забава" в БНТ.

Пред Дарик Любен Кънчев опроверга и твърденията на певеца Миро, че през 2007 година България е била гласена за победител в "Евровизия", но Елица Тодорова и Стоян Янкулов-Стунджи не са спечелили само защото страната ни не разполага със зала, в която да проведе състезанието. Според регламента на конкурса държавата-победител в него е домакин на следващото му издание. "Това са смешни работи", каза Кънчев. "Ние с Миро много пъти сме говорили за това и даже трябва да си призная, че част от нещата, които той говори, леко преиначени, ги е чул от мен. Няма такова нещо, разбира се. Никой в Европа това не го интересува, хората малко знаят колко зали има в България. Те не гласуват по броя на залите. Това е смешно. Миро просто му е дошло нещо, чул нещо, но не е разбрал".

Защо решихте тази година да промените регламента за избор на българска песен в "Евровизия"?

Просто защото всяка година всички страни гледат да си променят регламентите. Това е факт, който е свързан с непрекъснато променящия се шоубизнес. А и всяка година всички страни откриват известни слабости в регламента, което води и до търсене на по-добри решения. Това, което се вижда от нашия регламент тази година е, че ние сме търсили широка подкрепа от професионалната, музикалната гилдия.

В каква посока обаче очаквате да бъдат критиките към него? Мнозина вече побързаха да го обявят за изключително сложен.

Той, че е сложен, сложен е. Не винаги простите неща са най-умни. Ако всеки се вгледа във всяка една от стъпките на този вариант за регламент, ще види, че ние проявяваме много сериозно отношение към избора на наш представител в "Евровизия". Мисля, че на една обществена медия, каквото е БНТ, й подхожда да осъществява нещата по този начин.

Може би критиките ще бъдат в посока най-вече на т.нар Академия. Как ще бъде гарантирано, че хората, които ще влязат в нея, ще бъдат достатъчно компетентни?

Ние сме се обърнали към ръководствата на различни музикални институции, организации, медии, които да сформират тази Академия. Те сами ще трябва да излъчат свои представители в нея. Тоест отговорността за това какви хора ще предложат е изцяло тяхна. Целият този процес обаче, колкото и да е сложен, ще бъде безкрайно прозрачен. Ние непрекъснато ще публикуваме информация, свързана с конкурса, ще обявяваме кои са хората, които ще бъдат в тази Академия, как гласуват, кои са избраните изпълнители, кои са избраните песни. Смятаме, че по този начин можем да бъдем най-убедителни пред широката общественост по отношение на избора на регламент. Не че това е единственият начин, по който този конкурс може да бъде проведен, но това е един от вариантите. Тук искам да отворя една скоба, защото много често се коментира дали България трябва да участва в този конкурс, или не. За мен това е глупав въпрос. България трябва да участва. Това е единственият голям шанс страната ни да изстреля в европейското музикално пространство свои изпълнители и автори.

В този смисъл как гледате на идеята, че е крайно време България да изпрати поп-фолк звезда, която да ни представя на "Евровизия"?

Ще ви кажа моето лично мнение, защото тук не мога да обвързвам БНТ. Няма нищо лошо и нищо страшно поп-фолк изпълнител да ни представи на "Евровизия". Даже аз съм работил в тази посока преди няколко години и имахме почти постигнат успех с представител от поп-фолка. Защото тези певици и певци, те не случайно грабват вниманието на зрителите. Има една такава връзка между поп-фолка и "Евровизия" - на "Евровизия" също трябва всичко да бъде много атрактивно. Проблемът е само, че нивото на съдържанието на това, което се предлага в поп-фолка, е много ниско и ние никога не можем да си позволим такова ниво на култура да се появи там. Колкото до качествата на изпълнителките и изпълнителите - те са впечатляващи, защото те са професионалисти. И ако някой от тях успее да се прехвърли в другата писта, от тази на поп-фолка в попа, няма нищо лошо. Това ще бъде голям успех, защото те имат много силен бекграунд да се представят пред огромни маси хора, умеят да се представят добре, имат артистични качества, имат добра визия, което е изключително важно, много от тях имат много добри гласове, следователно ние от това не трябва да се отказваме.

Попфолк звезда била гласена за участие в "Евровизия"
netinfo


До каква степен е вярно твърдението на Миро, че през 2007-ма година България е била гласена за победител в състезанието, но единствената причина да не спечелим е бил фактът, че нямаме зала, където да проведем "Евровизия"?

Това са смешни работи. Ние с Миро много пъти сме говорили за това и даже трябва да си призная, че част от нещата, които той говори, леко преиначени, ги е чул от мен. Няма такова нещо, разбира се.

А имало ли е обаждане с въпрос имаме ли зала, в която да проведем конкурса, ако спечелим? Имало ли е такива обаждания от страна на организаторите?

Няма такова нещо. Естествено обаче, че такъв проблем съществува, ако спечелиш. Но това е все едно да срещнеш някой на улицата и да го питаш, ако спечели шестица от тотото какво после ще прави с парите. През 2007 година ние наистина се борихме за предно място, имахме шанс дори в един момент да бъдем втори в класацията. Това предизвика много емоции у много хора. Аз имах обаждания, още в green room-а, обаждания на хора от България, и при тези разговори имаше и такъв въпрос - ще има ли зала, ако спечелим? Но това е плод само на една емоция на хората, това е допустимо.

Тоест обажданията, за които говори Миро, са били от хора от България?

Да, от България. Това беше в един момент на еуфория, на радост. Ние се питахме, ако спечелим какво правим, къде ще пеем, има ли зала? И разбира се, че зала щеше да има. Стига да бяхме спечелили, щеше да има къде да го направим. Абсолютно категорично искам да кажа - в никакъв случай не е стояла темата, че Елица и Стоян не могат да спечелят, защото нямаме зала. Никой в Европа това не го интересува, хората малко знаят колко зали има в България. Те не гласуват по броя на залите. Това е смешно. Миро просто му е дошло нещо, чул нещо, но не е разбрал.

А откривате ли връзка между факта, че това беше годината, в която България стана член на Европейския съюз и в някакъв смисъл петото място на Елица и Стунджи беше като за "добре дошли в ЕС"?

Не. По тази логика, понеже тази година може да ни приемат в Шенгенското пространство, трябва да сме първи на "Евровизия". Тази година имаме много голям шанс, но с румънците не е ясно как ще си поделим първото място, защото заедно ще ни приемат.

Новите правила за избор на български представител в "Евровизия": Първият етап от процедурата предвижда да бъде създадена Академия, в която ще бъдат включени изпълнители, композитори, поети, продуценти, музикални педагози, представители на професионални организации, рекламни агенции, медии. Те ще трябва да изберат 10 изпълнители. После тези изпълнители ще трябва да решат с по колко песни ще участват в конкурса, като максималният брой е три. Песните ще бъдат оценявани както от членовете на Академията, така и от зрителите - чрез телефонни обаждания и sms-и. Победителят ще бъде излъчен, след като бъдат събрани гласовете на едните и на другите. И така, на 23 февруари вечерта, след грандиозен концерт, ще знаем кой ще изпратим на международното състезание, което този път ще е в Дюселдорф, Германия.