176 г. от създаването на първото светско училище
176 г. от създаването на първото светско училище / Дарик Габрово

 

Патронният си празник чества днес Национална Априловска гимназия. На 14 януари се навършват 176 години от създаването на първото светско училище. Празничният ден е изпълнен с редица инициативи. За първи път ще бъде разиграна  играта „Шифърът на Априлов". В нея участват четири отбора от шестима души от 9-ти, 10-ти и 11-ти клас.

Загадки под формата на метафорични изрази, епитети, цитати от руска, френска и английска класически литератури ще заведат най-добрите от участниците до Заветът на Априлов. Всичките въпроси-загадки са скрити в Априловска гимназия. Играта е посветена на празника на училището и е озаглавена „Шифърът на Априлов", тъй като е свързана със затвърждаването на знания за будителите в Първото светско новобългарско училище и благодетеля му - Васил Априлов, както и с усвояване на нови такива. Играта изисква работа в екип, абстрактно и асоциативно мислене, уточняват организаторите на играта.  

 Участниците в екипа, които са разшифровали загадките и са открили Завета, получават материални награди и диплома за интелигентност, подписана от Анна Маринова - директор на НАГ. Награда и дилома получава и лидерът на този отбор за неговото старание и организационната му дейност, които са спомогнали за победата на поверения му екип.

Днес е и традиционната екскурзия в миналото за осмокласниците, по време на която те ще се запознаят с важните места в училището. Презентацията на училищните реликви е насрочена за 10 часа в Актовата зала. Час по-късно започва урокът за десетите класове в Историческия музей. Изпълненията на хора на училището и представлението „Първото въздържателно дружество" са от 11,30 часа в гимназията.

 Тържественият ритуал пред паметника на Васил Априлов е от 12 часа.