Вдигат две нови детски градини за деца и родители в рискови групи
Вдигат две нови детски градини за деца и родители в рискови групи / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Вдигат две нови детски градини за деца и родители в рискови групи
36982
Вдигат две нови детски градини за деца и родители в рискови групи
  • Вдигат две нови детски градини за деца и родители в рискови групи

Две нови детски градини за деца и родители в рискови групи ще се построят в София, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова. Те ще са с външно финансиране от 5 млн. лв., предоставени от Световната банка, като общината ще дофинансира до 1,5 млн. лв. Тя ще кандидатства по проект „Социално включване", като двата центъра ще се намират в кварталите „Овча Купел" и „Слатина".

Целта е в тях да се интегрират и обучават деца и техните родители в риск, деца със специални образователни потребности и малчугани от малцинствените групи. С тези средства ще се финансира както изграждането на двете детски градини, така и първата година от тяхното функциониране, каза още Йорданка Фандъкова: "В тези дейности се включва подготовка на деца с различни заболявания, работа с техните родители, както и на бъдещи родители от рискови малцинствени групи, тоест там ще има специалисти, социални работници, психолози терапевти, които да работят с тези деца".

Общо 70 деца ще могат да посещават двете детски градини, като по-голямата ще е в "Слатина" - с две групи, а в "Овча Купел" ще е една. Там ще има занималня, плувни басейни за рехабилитация и кинезитерапия, физкултурни салони и сензорни стаи, в които ще работят психолози и социални работници, уточни заместник-кметът Ирина Савина: "Бъдещата сграда в "Овча купел" ще бъде специализирана за деца с белодробни сърдечни заболявания и Синдрома на Даун. Този терен се намира в близост до банята на "Овча купел" и до специализираната болница за сърдечни заболявания".

Социалните услуги в тях ще бъдат делегирани на неправителствени организации. Децата ще бъдат подготвени за интеграция в масовите училища, уточни Фандъкова. Ще се работи и по превенция на изоставяне на децата и извеждане на децата от институциите. Строителството на детските градини трябва да започне до началото на есента, а срокът за изграждането им е една година.

40 нови сгради на детски градини за над 100 млн. лв. са построени в София в последните три години, каза още Йорданка Фандъкова. Тя уточни, че ще се работи и за осигуряване на нови места в детските ясли, но приоритет остават местата за 5-годишните малчугани. До края на месеца ще бъде закрит домът за деца, лишени от родителска грижа „Христо Ботев", като сградата ще се ползва за център за обществена подкрепа, с обособено защитено жилище в нея. От 50 деца, които са били в този дом, само три не са намерили семейна грижа и са настанени в домове.