Тазгодишният кукерски фестивал в Симитли ще бъде благотворителен
Тазгодишният кукерски фестивал в Симитли ще бъде благотворителен / снимка: Община Симитли

Тазгодишният Фестивал на кукерските и маскарадни игри "Симитли 2011" ще бъде благотворителен. Това решиха представители на заявилите участие кукерски групи и кметът на Общината Апостол Апостолов.

Част от наградния фонд ще бъде дарен за лечение на 39-годишната Златка Кирилова Пилевска, която се нуждае от спешна операция, както и на 35-годишния Давидко Николов Георгиев, който е на хемодиализа и е в списъка на чакащи за трансплантация.

На трите входа на стадиона ще бъдат поставени и кутии, в които всеки ще може да дари средства.

Над 2000 кукери до момента са заявили участие в осмото издание на фестивала.  Очаква се да гостува и кукерска група от град Берово, Република Македония. Организатор е Община Симитли. По традиция общинският празник ще се проведе под патронажа на кмета Апостол Апостолов. И тази година организаторите очакват фестивалът да събере над 10 000 жители и гости на общината.

Парични награди ще получат най-добре представилите се кукерски групи, разпределени в 13 категории. Ще бъдат раздадени отличия за най-добро цялостно представяне и най-добра интерпретация на актуален проблем. Ще бъде присъдена и ежегодната награда в памет на Васил Миланов Благоев за принос и утвърждаване на кукерските и маскарадни игри в община Симитли.

Кукерите ще оценява жури в състав: проф. Костадин Динчев, Иванка Лалева - журналист, Силвия Домозетска - специалист в Регионален исторически музей - Благоевград, Константин Руйчев - хореограф и фолклорист, Кирил Бельов - художествен ръководител на самодейна група към читалище „Св. Климент Охридски” в Симитли и Атанас Пиронев - водещ на фолклорно предаване.

Фестивалът ще се проведе тази събота - 15 януари, от 10.00 ч. на стадион “Септември” в град Симитли.