„За” и „против” паметника на съветската армия в София
„За” и „против” паметника на съветската армия в София / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
„За” и „против” паметника на съветската армия в София
36909
„За” и „против” паметника на съветската армия в София
  • „За” и „против” паметника на съветската армия в София

Около 200 представители на инициативен комитет за премахването на паметника на Съветската армия в София се събраха на протест пред монумента в Борисовата градина.

В същото време и на същото място близо 100 представители на организация "Че Гевара", подкрепени от БСП и леви партии, организираха контра-протест за запазването му.

На митинга присъства и заместник столичният кмет по културата Христо Ангеличин, който подкрепя идеята за премахване и преместване на паметника. "Докато стои очевадно се изкривява историята и очевадно се кланяме на време, което е много спорно", коментира Ангеличин. Според него протестиращите от БСП нямат разрешение за това и търсят конфронтация.

От инициативния комитет, начело с журналиста Иво Инджев и общинския съветник Мартин Заимов, изразиха позицията си, че паметникът трябва да бъде демонтиран и пренесен в музей на тоталитарното изкуство. Заимов заяви, че ако срещне подкрепа на групата общински съветници от ГЕРБ, ще предложи на общинския съвет да гласува решение за демонтирането.

Според председателя на инициативния комитет Валентина Маринова паметникът е "срамен, защото олицетворява управлението на комунистическата държава, която е смазвала своя народ". "Отстрани има знаме, на което пише "Вся власть Советам", доминиране на съветското влияние в България. Това дори не е руски паметник. Ние нямаме нищо против Русия", коментира Маринова.

В отговор - от организацията на БСП заявиха, че настояват за съхранението на всички исторически паметници в България. Участниците в протеста развяха знамена на Че Гевара и замеряха с яйца символично направено от подръчни материали чучело на Иво Инджев.

За и против паметника на съветската армия в София
netinfo