Борисов: Разписах оставките на Божидар Димитров и Павлин Димитров
Борисов: Разписах оставките на Божидар Димитров и Павлин Димитров / снимки: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Борисов: Разписах оставките на Божидар Димитров и Павлин Димитров
36373
Борисов: Разписах оставките на Божидар Димитров и Павлин Димитров
  • Борисов: Разписах оставките на Божидар Димитров и Павлин Димитров

Оставките на министъра без портфейл Божидар Димитров и на заместник-министъра на вътрешните работи Павлин Димитров вече са разписани, а техните наследници ще станат ясни след 22 декември, обяви пред журналисти премиерът Бойко Борисов. Още в събота пред Дарик Борисов съобщи, че ще приеме оставката на Божидар Димитров, заради неговото агентурно минало.

Заместник вътрешният министър Павлин Димитров също подаде оставка след като името му излезе в списъка на Комисията по досиета за принадлежност към структури на бившата Държавна сигурност.

Бойко Борисов обяви, че приема и двете оставки, но обясни, че все още не са ясни конкретните имена, които ще заемат двата поста. Той отказа коментар дали за поста министър на българите в чужбина ще бъде назначен предложения от самия Божидар Димитров председател на Държавната агенция за българите в чужбина Росен Иванов. Премиерът уточни, че постът ще бъде запазен: „Ние не сме го правили това заради Божидар Димитров, считаме, че за българите в чужбина трябва да има човек, който да отговаря, защото това са около 1,5 милиона български граждани".

Решение за наследниците на Божидар Димитров и заместник вътрешния министър Павлин Димитров ще бъде взето след завръщането на премиерската делегация от Ливан, обясни Борисов. На заседанието на кабинета тази седмица ще бъде внесено предложение Държавният глава да отстрани всички посланици с агентурно минало.

„Ние в четвъртък ще внесем желанието си да искаме президентът да отстрани тези посланици, които сме „назначили" ние, а и всички, които имат агентурно минало, добави още министър-председателят.

Борисов Разписах оставките на Божидар Димитров и Павлин Димитров
netinfo

Борисов коментира и изказване на заместник-председателя на ДПС Камен Костадинов, според когото партията на Ахмед Доган ще подкрепя ГЕРБ в Народното събрание, когато става дума за важни за страната закони.

Всяка партия би трябвало да каже същото. Ако ГЕРБ ги попитат биха ли подкрепяли политик от друга партия, когато е в името на държавата, какво да кажем - не, защото сме опозиция и го предлага друг, няма да го подкрепяме. Спомняте си, че аз многократно съм казвал преди изборите, че подкрепям Станишев в желанието му да влезем в еврозоната, да имаме фискална дисциплина, борбата със сивия сектор", категоричен бе Бойко Борисов.

Във връзка с борбата със сивия сектор премиерът Борисов съобщи, че около 8 януари касовите апарати на всички бензиностанции в страната ще бъдат свързани със системата на данъчните. Очаква се от тази мярка в хазната да влязат около 250-300 милиона лева.

След „осветяването” на няколко десетки български посланици, които са работили за бившата Държавна сигурност, Борисов поиска тяхното отзоваване и обяви, че е готов да се раздели и с министър Димитров. Сътрудничеството на сегашния министър без портфейл започва в началото на 70-те години на миналия век, като последователно Божидар Димитров се „подвизава" в Държавна сигурност под псевдонимите „Кардам”, „Тервел” и „Телериг”.

Заместник министърът на вътрешните работи Павлин Димитров подаде оставка след като името му излезе в списъка на Комисията по досиета за принадлежност към структури на бившата Държавна сигурност.