83% от студентите не вярват на държавата, сочи проучване
83% от студентите не вярват на държавата, сочи проучване / снимка: DarikNews.bg, Пловдив
83% от студентите не вярват на държавата, сочи проучване
36116
83% от студентите не вярват на държавата, сочи проучване
  • 83% от студентите не вярват на държавата, сочи проучване

Само 4% от българските студенти участват в образователни програми на Европейския съюз, което е изключително малко, заяви евродепутатът Ивайло Калфин в Пловдив по време на представянето на програма „Еразъм” в Пловдивския университет „П. Хилендарски”.

По думите му основните причини за ниския процент са финансови проблеми, владеенето на чужди езици и административни препятствия. След срещата ми със студентите възнамерявам да започна кампания в Европейската комисия за облекчаване на тези пречки, увери Калфин. Много важно е не само студентите, но и стажовете да бъдат включени в европрограмите, за да могат българските студенти да пътуват с европейски средства, каза още евродепутатът.

Според изследвания в ЕС над 50% от работодателите предпочитат кандидатстващите да имат образователен опит в повече от една страна, а над 84% от тях - студентският им стаж да е изкаран в друга държава. 

Резултати от проучванията, заложени в проекта за студентска мобилност по програма „Еразъм” обобщи ръководителят на проекта Иво Инджов. Според тях студентите не се възприемат като елит и основният им мотив да следват висше образование е, че ще се сдобият с диплома. Доверието им към държавата е ниско - 7% й вярват, 83% изпитват недоверие.

Класифицирането на проблемите е в следната последователност: безработица, корупция, некачествено и скъпо здравеопазване, бедност и лошо образование. 37% от студентите са социални оптимисти, 30% - песимисти, а 28% смятат, че няма промяна в сравнение с предишни години.