Обама за първи път разкритикува публикуването от Уикилийкс на секретните грами
Обама за първи път разкритикува публикуването от Уикилийкс на секретните грами / снимка: Reuters

Американският президент Барак Обама за първи път разкритикува публикуването на американски секретни грами от сайта Уикилийкс, предаде Франс прес.

Критиките бяха отправени в два телефонни разговора с турския премиер Реджеп Тайип Ердоган и с президента на Мексико Фелипе Калдерон. Обама е определил изнасянето на тези секрети информации като безотговорен акт и е изразил увереност, че разкритията няма да навредят на тесните американо-турски и американо-мексикански връзки.

Президентът на САЩ е нарекъл публикуването на секретните грами от Уикилийкс "достоен за съжаление акт".

Същевременно в няколко града по света бяха организирани демонстрации в подкрепа на основателя на сайта Уикилийкс Джулиан Асандж, който по-рано тази седмица беше арестуван в Лондон по обвинения за сексуално посегателство над две шведски жени.

Демонстрации имаше в осем испански града, сред които Барселона и Мадрид, в Буенос Айрес, в Сао Пауло, в Богота и в Лима. Протестите бяха пред британските и шведските посолства и консулства в тези градове.

Във вторник Асандж ще се яви пред британски съд във връзка с процедура за неговата екстрадиция към Швеция. Адвокатите на Асандж вчера изразиха предположение, че в скоро време той може да бъде обвинен в шпионаж в САЩ. Те се страхуват, че клиентът им, веднъж върнат в Швеция, може да бъде екстрадиран към САЩ.

Междувременно хакерите, обединили се в групата Анонимните и организиращи вече цяла седмица атаки срещу сайтове на компании, отказали услуги на Уикилийкс, или на институции, обявили се срещу Асандж, съобщиха, че сменят тактиката, предаде ИТАР-ТАСС. Сега хакерите имат намерение да допринесат за още по-широкото разпространение на секретните документи, които са в ръцете на Уикилийкс.

В Холандия полицията пък задържа 19-годишен младеж, заподозрян, че е участвал в хакерска атака от петък срещу сайта на холандската прокуратура, предприета след арестуването на 16-годишен младеж, участвал в хакерските атаки срещу американските компании Виза и Мастъркард, прекратили плащанията за Уикилийкс, пише БТА. Първият тийнейджър вече призна вината си. В Холандия максималното наказание за подобен род престъпления е до 6 години затвор.