Тотю Младенов: От ДОО не може да има коледни добавки
Тотю Младенов: От ДОО не може да има коледни добавки / снимка: Sofia Photo Agency
Тотю Младенов: От ДОО не може да има коледни добавки
35731
Тотю Младенов: От ДОО не може да има коледни добавки
Тотю Младенов: От ДОО не може да има коледни добавки
  • Тотю Младенов: От ДОО не може да има коледни добавки
  • Тотю Младенов: От ДОО не може да има коледни добавки

От Държавното обществено осигуряване категорично не може да има коледни добавки към пенсиите. Там дефицитът е около 2 млрд. лева, като залагаме следващата година да го намалим с над 600 млн. лева, това каза в предаването „Седмицата" на Дарик министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. Той добави, че Министерството на финансите е това, което разполага с бюджета, и социалният министър не можел да коментира повече този въпрос. Министър Младенов беше категоричен, че в никакъв случай не може да се говори, че отпадането на точковата система за пенсиониране от догодина ще засегне десетки хиляди българи. Аргументът му в подкрепа на решението да се отмени точковата система:

„Тъй като базата, от която ще бъде, е от 1 януари 2012 г. За това още от догодина не трябва да има точкова система, а трябва да има точни изисквания. 34 години стаж за жените и 60 години за пенсиониране и 37 години стаж за мъжете и 63 години за пенсиониране. Това е логиката на премахването на точковата система".

Възражението, което беше направено, е че сега човек на 64 години, със стаж 36 събира нужните 100 точки, но от следващата година той няма да може да се пенсионира, защото няма да има необходимите задължителни 37 години стаж. Колко хора ще засегне това?

Имаше цифри за 10 000 човека. Това е напълно безпочвено. Става въпрос за много малко хора. Всичко това, което правим с увеличаването на стажа до 2020 година, с увеличаването на възрастта от 2020 до 2024-2026 година, е максимално плавното, за да не се усети толкова драстично от хората. Това трябваше да го предприемем. Знаете, че заварихме 2 млрд. дефицит в Държавното обществено осигуряване. Трябваше да я стабилизираме тази система, да и дадем една визия. Хората в следващите 25 години да знаят кога ще се пенсионират и при какви условия.

Има ли ръст на хората, които искат да се пенсионират?

Има лек ръст, но не чак толкова много. Това е нормално, когато се дебатират промени в една система, да има такава реакция, но това не е чак толкова драстично.

На финала сме на една много тежка реформа, която ще заздрави осигурителната система и ще осигури адекватни пенсии на българите, категоричен бе социалният министър по повод последните промени в Кодекса за социално осигуряване, гласувани от депутатите. Тотю Младенов изрази надежда с окончателното приемане на тези промени да се сложи края на дебата за пенсионната система у нас.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.