Основателят на Уикилийкс е преместен в изолатор в затвора в Лондон
Основателят на Уикилийкс е преместен в изолатор в затвора в Лондон / снимка: Reuters, архив

Основателят на сайта Уикилийкс Джулиан Асандж, който е в затвор в Лондон във връзка с предполагаемо изнасилване, е преместен в единична килия, съобщи за Франс прес Дженифър Робинсън, една от адвокатите му.

Ръководството на затвора Уондсуърт, където е задържан Асандж, взело това решение заради собствената му сигурност. Ние споделихме опасенията си за евентуални проблеми със сигурността, но не сме искали да бъде изолиран, заяви адвокатката.

Според вестник "Гардиън", цитиран от БТА, затворниците показали голям интерес към Асандж, което оправдало решението на затворническата управа да го премести вчера в карцера.

"Той няма с какво да се занимава, няма възможност да се обажда по телефона, сам е", добави Робинсън. Според нея Асандж поискал лаптоп, за да подготви защитата си, защото има трудности да пише на ръка. Лаптопът ще има ограничен достъп до интернет, уточни друг адвокат на Асандж, Марк Стивънс.

Според адвокат Робинсън нейният клиент бил отчаян, че не може да отговори на обвиненията срещу него във връзка с различни хакерски атаки. Той ми каза, че абсолютно не е замесен и че става дума за умишлен опит да се свърже Уикилийкс - една чисто медийна организация, с информационните пирати, какъвто Уикилийкс категорично не е, заяви тя.