370 807 лв. иска Паскалев за възстановяване на щетите от наводненията
370 807 лв. иска Паскалев за възстановяване на щетите от наводненията / снимка: Дарик - Благоевград, Елина Христова, архив

Кметът на Благоевград Костадин Паскалев ще отправи искане до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет за отпускане на 372 807 лв. за извършване на неотложни аварийно-възстановителни работи за преодоляване на щетите, нанесени от поройните дъждове на 4 декември.

Общата стойност на нанесените щети на инженерната инфраструктура на територията на общината възлиза на 589 000 лв., изчисли назначената от градоначалника комисия, която извърши оглед на място и представи протокол с констатациите си. Подробен доклад, придружен от протокола на комисията и списък на щетите, внесе днес кметът Костадин Паскалев в Общинския съвет.

Най–засегнати от обилните дъждове са селата. Има свличания на земни и скални маси; прекъснати, изровени и подкопани пътни участъци; затлачени и отнесени пътни водостоци и канализации; подкопани основи на мостове;отнесени канавки, разрушени диги и водни прагове; нарушени пешеходни мостове; прекъснати питейни водопроводи; затлачени водохващания; земеделски земи и нарушена асфалтова настилка.

Междумахленските пътища са на земна основа и са изцяло компрометирани. Вследствие на отнесените, затлачени и изровени водостоци по поречието на река "Логодажка" и река "Ковачица" е прекъснат достъпа до 14 махали. Нарушени са 22 участъка от пътните връзки, водещи до отделните махали във високопланинските села.

Прекъснати са 6 питейни водопровода в селата Логодаж, Клисура, Еленово. Затлачена е една разпределителна водопроводна шахта и едно водохващане в с. Рилци. Разрушено е водохващането и за с. Дъбрава.

Необходимите средства за неотложните аварийно–възстановителни работи за осигуряване на питейна вода, възстановяване на енергийната система и осигуряване на достъп до населените места в общината са в размер 388 748 лв. с ДДС.

В тази сума са включени средства за:
1. Възстановяване на водопроводи, канализации, ремонт на дерета и водохващания в размер на 64 202 лв. с ДДС.
2. Възстановяване на междуселски пътища и четвъртокласна пътна мрежа и улична мрежа в размер на 258 306 лв. с ДДС.
3. Възстановяване на Улично осветление в размер на 3000 лв. с ДДС.
4. Проектиране на трайно решаване и възстановяване в размер на 63 240 лв. с ДДС, както следва:
4.1. Укрепване на ската зад хотел „Кристо” – 7800 лв. с ДДС.
4.2. Мост на река „Бистрица” до животинския пазар – 17 400 лв. с ДДС.
4.3. Мост на река „Ковачица”, с. Бистрица – 15 000 с ДДС.
4.4. Ограда на стадион „Христо Ботев” до централния вход – 5040 лв. с ДДС.
4.5. Укрепване на терена след „Зиенто” на Главен канализационен колектор – 18 000 лв. с ДДС.

За 2010 г. в бюджета на община Благоевград бяха заложени 50 000 лв. за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия. 34 060.41 лв. бяха изразходвани за възстановяване на нанесени щети от пролетните наводнения на ІV-то класната и междумахленска пътна мрежа на територията на общината и за почистване на проводимостта на речните корита, деретата и мостовете в населените места от наноси, храсти, дървесна растителност и отпадъци. Наличните средства, с които разполага общината са 15 940.41 лв., информират от кабинета на кмета.

Още в началото на седмицата бяха отправени писма покани за представяне на оферти до фирми, които разполагат с необходимата техника за извършване на ремонтно-възстановителни работи в засегнатите райони на територията на община Благоевград.

Вече се извършва проверка на подадените ценови предложения. До края на днешния ден ще бъдат подписани всички договори за извършване на аварийно–възстановителни работи, които трябва да започнат незабавно.