Бивш сътрудници на Уикилийкс ще създадат конкурентен сайт
Бивш сътрудници на Уикилийкс ще създадат конкурентен сайт / снимка: Reuters

Група бивши сътрудници на Уикилийкс, които са напуснали проекта, ще поставят идната седмица началото на конкурентен сайт, предаде Ройтерс. Авторитетният шведски вестник „Дагенс нихетер” съобщи, че новият сайт Оупънлийкс ще бъде създаден в знак на протест срещу основателя на Уикилийкс Джулиан Асандж. Изданието не даде повече подробности.

„Нашата дългосрочна цел е да построим силна, прозрачна платформа в подкрепа на разобличителите, и в технологиите, и в политиката, като в същото време насърчаваме други да започват подобни проекти”, цитира вестникът източник, свързан с новия сайт. Той посочва, че в краткосрочен план инициаторите на Оупънлийкс искат да гарантират, че „организацията продължава да бъде управлявана демократично от всички свои членове, а не е ограничена до една група или човек”, в очевиден намек за водещата роля на Джулиан Асандж в Уикилийкс.

Новият сайт няма да публикува информация директно. Документите ще бъдат преработвани и публикувани от различни съдействащи групи, като медии, неправителствени организации и синдикати.

Необичайно, вестникът е поместил статията със заглавие „Бунтовници с нов Уикилийкс срещу Асандж” на главната страница на своя сайт и на шведски, и на английски език, допълва БТА.

Уикилийкс привлече международното внимание през последните две седмици, като  разпространява поверителни американски дипломатически телеграми. Сайтът предизвика гнева на САЩ, а неговият основател бе арестуван във Великобритания с цел евентуалното му екстрадиране в Швеция, където са му предявени обвинения в сексуално насилие срещу две жени.