Отпада точковата система за пенсиониране
Отпада точковата система за пенсиониране / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Отпада точковата система за пенсиониране
35675
Отпада точковата система за пенсиониране
Отпада точковата система за пенсиониране
  • Отпада точковата система за пенсиониране
  • Отпада точковата система за пенсиониране

Точковата система, по която през последните 10 години се изчисляваше кога човек има право да се пенсионира, отпада от началото на следващата година. Това реши парламентът, като прие окончателно промените в Кодекса за социално осигуряване. След Нова година хората вече няма да имат право да се пенсионират на база сбор от осигурителен стаж и възраст. Това ще става само ако има навършени 60-годишна възраст за жените и 63-годишна възраст за мъжете и осигурителен стаж 34 години за жените и 37 години за мъжете.

Според точковата система, която е в сила до края на годината, мъжете получаваха право на пенсия, ако са навършили 63 години и имат 100 точки, които са сбор от възраст и стаж. За да се пенсионира жена пък беше нужно да е навършила 60 години и да е събрала 94 точки. По този начин хората с малък стаж можеха да компенсират липсващите години труд с по-висока от необходимата възраст. Депутатите обаче решиха от началото на 2011 г. да отпадне точковата система. Така за пенсиониране става задължително изискването за навършени 60 години за жените и 63 години за мъжете, както и осигурителен стаж 34 години за жените и 37 години за мъжете.

Мнозинството отхвърли предложението на ДПС точковата система да остане в сила още една година. От опозицията предупредиха, че заради приетите промени хиляди хора ще бъдат затруднени да се пенсионират.

"По действащото законодателство един мъж, който е на 64 години и има осигурителен стаж 36 години, разбирайте сбор от стаж и възраст сто, може да се пенсионира по сегашното законодателство, а не може да се пенсионира след Нова година, защото след Нова година са задължителни два компонента - възрастта и осигурителният стаж. Догодина ще има възраст, но не и необходимия осигурителен стаж. Тоест елементът гъвкавост на осигурителното законодателство на практика се губи", обясни Хасан Адемов от ДПС.

"Тези хора трябва или да си намерят работа, за да си допълнят към изискуемия трудов стаж за жените 34 години, а за мъжете - 37 години, или просто да търсят някаква друга алтернатива. Няма алтернатива освен пазара на труда", каза бившият социален министър и настоящ депутат от БСП Емилия Масларова.

Социалният министър Тотю Младенов обаче беше категоричен, хората не искат точковата система. "По-гъвкав вариант от това на база на споразумението със синдикатите и работодателите ние не можем да предложим", каза той.

В същото време обаче от КНСБ изпратиха декларация, с което се обявяват против отпадането на точковата система от следващата година. Единственото в тази връзка, което социалният министър коментира е, че въпросът за точковата система не е обсъждан със синдикатите.

"Никакъв проблем няма, този въпрос с точковата система не е обсъждан", обясни Младенов.

Освен отпадането на точковата система, парламентът одобри увеличението на стажа да пенсия и на пенсионната възраст.

"Увеличаването на стажа за пенсия с четири месеца годишно от 2012 година до достигане на 37 години за жените и 40 години за мъжете. От 2021 година пък ще започне увеличаване на възрастта за пенсиониране с 6 месеца за жените и мъжете до достигане на 63-годишна възраст за жените и 65-годишна възраст за мъжете", каза социалният министър.

Депутатите решиха още да отпадне възможността за разсрочено плащане на вноските при купуването на стаж за пенсия. За осигурителен стаж при пенсиониране ще се зачита времето на обучение на хората, завършили висше или полувисше образование, ако те внесат накуп осигурителните вноски, изчислени върху минималния осигурителен доход.