• Размер на шрифта:

Отпада точковата система за пенсиониране

9 декември 2010 14:34 | Автор: Деа Манолова

Отпада точковата система за пенсиониране © снимка: Sofia Photo Agency, архив  
Още по темата

Точковата система, по която през последните 10 години се изчисляваше кога човек има право да се пенсионира, отпада от началото на следващата година. Това реши парламентът, като прие окончателно промените в Кодекса за социално осигуряване. След Нова година хората вече няма да имат право да се пенсионират на база сбор от осигурителен стаж и възраст. Това ще става само ако има навършени 60-годишна възраст за жените и 63-годишна възраст за мъжете и осигурителен стаж 34 години за жените и 37 години за мъжете.

Според точковата система, която е в сила до края на годината, мъжете получаваха право на пенсия, ако са навършили 63 години и имат 100 точки, които са сбор от възраст и стаж. За да се пенсионира жена пък беше нужно да е навършила 60 години и да е събрала 94 точки. По този начин хората с малък стаж можеха да компенсират липсващите години труд с по-висока от необходимата възраст. Депутатите обаче решиха от началото на 2011 г. да отпадне точковата система. Така за пенсиониране става задължително изискването за навършени 60 години за жените и 63 години за мъжете, както и осигурителен стаж 34 години за жените и 37 години за мъжете.

Мнозинството отхвърли предложението на ДПС точковата система да остане в сила още една година. От опозицията предупредиха, че заради приетите промени хиляди хора ще бъдат затруднени да се пенсионират.

"По действащото законодателство един мъж, който е на 64 години и има осигурителен стаж 36 години, разбирайте сбор от стаж и възраст сто, може да се пенсионира по сегашното законодателство, а не може да се пенсионира след Нова година, защото след Нова година са задължителни два компонента - възрастта и осигурителният стаж. Догодина ще има възраст, но не и необходимия осигурителен стаж. Тоест елементът гъвкавост на осигурителното законодателство на практика се губи", обясни Хасан Адемов от ДПС.

"Тези хора трябва или да си намерят работа, за да си допълнят към изискуемия трудов стаж за жените 34 години, а за мъжете - 37 години, или просто да търсят някаква друга алтернатива. Няма алтернатива освен пазара на труда", каза бившият социален министър и настоящ депутат от БСП Емилия Масларова.

Социалният министър Тотю Младенов обаче беше категоричен, хората не искат точковата система. "По-гъвкав вариант от това на база на споразумението със синдикатите и работодателите ние не можем да предложим", каза той.

В същото време обаче от КНСБ изпратиха декларация, с което се обявяват против отпадането на точковата система от следващата година. Единственото в тази връзка, което социалният министър коментира е, че въпросът за точковата система не е обсъждан със синдикатите.

"Никакъв проблем няма, този въпрос с точковата система не е обсъждан", обясни Младенов.

Освен отпадането на точковата система, парламентът одобри увеличението на стажа да пенсия и на пенсионната възраст.

"Увеличаването на стажа за пенсия с четири месеца годишно от 2012 година до достигане на 37 години за жените и 40 години за мъжете. От 2021 година пък ще започне увеличаване на възрастта за пенсиониране с 6 месеца за жените и мъжете до достигане на 63-годишна възраст за жените и 65-годишна възраст за мъжете", каза социалният министър.

Депутатите решиха още да отпадне възможността за разсрочено плащане на вноските при купуването на стаж за пенсия. За осигурителен стаж при пенсиониране ще се зачита времето на обучение на хората, завършили висше или полувисше образование, ако те внесат накуп осигурителните вноски, изчислени върху минималния осигурителен доход.Етикети: Тотю Младенов, точкова система, пенсиониране

Коментари

Коментирай

Подреди: Първите отгоре Последните отгоре

#31

Д-р Манолова - 07.05.2012 г. 21:11:04

лошо много лошо стана днес трудно дават пенсия с която да се издържаш нормално! ето майка ми е с 250 лв пенсия а парното и е над 400лв А кажете ми вие управлаващите как ще се издържа баба Тодорка Ангелова Димова в столицата??? та то месечния и доход не стига да си плати само сметката на топлофикация да не говорим за ток и вода ...ами храна лекарства тя е диабетичка ......като се определя пенсията трябва да се съблюдават и нуждите на човека който ще бъде пенсиониран а не да се дават по 700лв на хора връзкари които имат бизнес който им носи ежемесечни доходи а да се занижават пенсиите на хората като майка ми която с тая пенсийка която и е отпуснала държавата не може да си плати само парното !!!

#30

Mariana - 13.12.2010 г. 02:00:43

Много неща не са ми ясни в тази Абургения, държава Абсурдистан. Живея в бяла държава, където царува вече повече от 400 години демокрация (не е америка, в европа е). Тук държавата се грижи за всеки индивид. Работил, не работил, мъж, жена.. всеки човек, който е навършил 65 години получава задължителна пенсия от размера на 960 евро, плюс пенсията, която през време на годините в които работил си спестил допълнително чрез задължителни пенсонни вноски, плюс мнoгoто намаления и данъчни облекчения за пенсионерите. Задължителната пенсионна възраст до момента е 65 години, няма мъже, няма жени, за всички е еднакво, нали живеем в еманципирана, демократична страна? Очаква се за в бъдеще възрастта постепенно да се увеличи на 66 години през 2018 и постепенно до 67 през 2024. Така, че даже и една домакиня, която не е практикувала платена работа също има право на задължителната пенсия от 960 евро, за да бъде финансово независима, а и защото тук домакинската работа и отглеждането и възпитаването на децата също се смята за РАБОТА.
Благословен да е деня през далечната 1981 година, когато напуснах Абсурдистан.

#29

копи - 10.12.2010 г. 15:23:04Разсъждения
по повод т.н. пенсионна реформа
Днешните управляващи, още в началото на своето управление, започнаха да проучват общественото мнение по отношение промяна на изискванията за придобиване на право на пенсия за осигурителен стаж и възраст и/или за увеличение на възрастта за пенсиониране. Естествено реакциите в общественото пространство не бяха позитивни, което наложи, управляващите да променят изказа.Спряха да гововорят за увеличение на възрастта за придобиване на право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, а за увеличение на изискуемия осигурителен стаж за придобиване на това право. Увеличението на необходимия осигурителен стаж, обаче веднага води до увеличение на възрастта за пенсиониране. В подкрепа на това твърдение ще Ви предложа един пример: Сега за да се придобие право на пенсия за осигурителен стаж и възраст (за мъжете) е необходимо да бъдат изпълнени две условия:

1. Да бъдат навършени 63 (шестдесет и три) години;

2....

Прочитане на целия коментар Да се съберат 100 точки;
Само когато тези две условия са изпълнени, съответното лице придобива право на пенсия за осигурителен стаж и възраст.
Какво предлага г-н Тотю Младенов – министър на труда и социалната политика – осигурителния стаж да стане 40 (четиридесет) години за мъжете и 37 (тридесет и седем) години за жените. Това означава, че много трудно ще се стига до придобиване на право на пенсия. Както се досещате, такива люде ще има малко, поради това че – са продължили образованието си във висши училища (за придобиване на бакалавърска степен, продължителността на обучението е 4 години, а за придобиване на магистърска степен 5 години), били са безработни, не са били осигурявани от така наречените си ,,работодатели” и т.н., което автоматично увеличава и възрастта за придобиване на право на пенсия за осигурителен стаж и възраст.
В телевизия, преди време, бившата министърка на труда от правителството на Сакскобургготски, г-жа Христина Христова се изказа в подкрепа на действията на правителството с обяснението, че по време на тяхното управление държавния бюджет отпускал за пенсии 230 млн. лева, а сега било необходимо да се отпускат 4,2 млрд. лева. Нещото, което мене лично ме подразни е изявлението и, че в следствие на въвеждането на регистрациите на трудовите договори в Националната агенция по приходите и особено въвеждането на т.н. минимални осигурителни прагове по категории персонал, видите ли извадили на светло много от работещите в т.н. сив сектор.
Уважаема госпожо, от началото на годината, в медиите бяха публикувани данни, които опровергават тези Ваши (и на Вашата предшественичка Лидия Шулева) действия и твърдения – например българските ритнитоковци (наричам ги така, защото ми е трудно да ги нарека футболисти), при месечна заплата от порядъка на 10000 и повече лева, продължават да бъдат осигурявани на минималната работна заплата за страната – 240 лева. Изводите оставям за Вас. По този повод възниква следният въпрос – какви санкции понесоха техните началници и президенти на клубове? Като че ли никакви. Лошото е че не само те действат по този начин. Има и други, включително и т.н. работодатели, за които закона (който и да е той – Кодекс на труда, Кодекс за социално осигуряване, Закон за здравословни и безопасни условия на труд и т.н.) не са задължителни. Ето защо няма и няма да има достатъчно постъпления нито в пенсионния фонд, нито в здравното осигуряване.
Тъй като управляващите, не могат и/ или не искат да се справят с тези, които не спазват закона (понеже и те са част от тях, или такива са им помогнали да влязат във властта), тръгват към хората на наемния труд (между впрочем техни избиратели). Какво правят т.н. управляващи:
– Намаляват осигурителните вноски (защото виждате ли били високи с цел ,,привличане на чуждестранни инвеститори”), като по този начин какво правят – стимулират една шепа хора – работодателите, тези същите, които плащат заплати ,,под масата”, осигуряват работниците и служителите си на минималните осигурителни прагове (ако въобще ги осигуряват). Между впрочем със закона за Бюджета за ДОО, вноските от 01.01.2011 г. ще се увеличат с 1,8 %, но няма да достигнат нивото си от началото на управление на това правителство. Къде е държавният орган, който е призван да контролира спазването на трудовото законодателство – Главна инспекция по труда и нейните регионални дирекции? Ами тя е подчинена на Тотю.
– Увеличават осигурителния стаж за придобиване на право на пенсия за осигурителен стаж и възраст – респективно възрастта за пенсиониране, какво правят ощетяват над 2 (два) милиона работещи.
По този начин осигуряват повече печалби на богатите (преки от намаляване на осигурителните вноски и косвени чрез даване на възможност за по-продължително експлоатиране на наемния труд) с увеличението на възрастта за пенсиониране на наемния труд.
Питам, къде тук са синдикатите – призовани да защитават трудовите и осигурителни права на наемния труд? Те вдигнаха ,,пушилка" в началото на дебатите и после самодоволно замълчаха.
Освен това, предложението за увеличение на осигурителния стаж, респективно възрастта за пенсиониране у нас, въобще не е съобразено със средната продължителност на живота. В страните от Европейския съюз, средната продължителност на живота е 76 години за мъжете и 82 години за жените, а в България, средната продължителност на живота за периода 2006-2008 година на мъжете е 69 години, а на жените 76 години. Всеки сам може да изчисли продължителността на получаване на пенсия у нас, колко години продължава. Да не припомням, че Франция вдига възрастта за пенсиониране на 62 години и то от 2020 година. Разликата просто е очевадна! Няма да сравняваме начина на живот, условията на труд и др..
Дошло е време наистина народът български да се обедини, особено по такива важни въпроси. Може би след като призваните да защитават наемният труд синдикати, не правят нищо, няма и гражданско общество, референдумът е последната възможност за някаква защита.

#28

пупо - 10.12.2010 г. 08:41:14

Нещо не сдхващам? Ако си на 70 години и имаш само 30 години трудов стаж няма да получаваш никаква пенсия? Ами неработилите домакини на запад не получявят ли пенсии?

#27

Стачник - 10.12.2010 г. 07:48:57

Никакви социални осигуровки! Най-добре - Буркан Банк!!!

#26

Оле отвори очи - 10.12.2010 г. 07:42:30

Хей, всички вие още ли не сте разбрали че пенсиите са отживелица и скоро ще отпаднат съвсем??Те бяха една лицемерна социална придобивка, въведена от ранния капитализъм на 19ти век. В днешно време вече не му е изгодна...

#25

Кандидат пенсионар - 10.12.2010 г. 07:38:51

Въвеждали запетайковата система. :)

#24

няма име - 10.12.2010 г. 05:50:47

Хитра политическа сган,всички слушат бат Бойко.....ама той освен пожарникарски маркуч да държи,друго не може.Да се управлява една държава се иска акъл Бокооооооо акъл се иска

#23

lyudo - 10.12.2010 г. 05:48:02

Време е за стачки !
И крайно време е СИНДИКАТИТЕ да се обединят по въпроса.
Европа от край време стачкува за какво ли не!
Сега е момента да докажем ,че и ние сме ЕВРОПЕЙЦИ !!!

#22

RED - 10.12.2010 г. 04:45:46

Интересното е друго, според мен! При положение, че статистиката ни "радва" с данни за нивото на образованост на подрастващите, а именно огромен процент, на не завършили, основно и средно образование, да не говорим за бакалаври или магистри. Какво очакваме да се случи? Еми тези хора нямащи образование освен, като общи работници и най-много, като шофьори! КАКВО ДРУГО МОГАТ ДА РАБОТЯТ в бъдеще? Като вземем под предвид и прага за пенсиониране на близо 70-се години, а сигурно и ще се увеличава! Какво става? Колко общи работници на по 65-ет познавате? Колко шофьори има на тези години, които карат камиони или автобуси в момента? Това е бомба със закъснител! От сега е ясно, че тази ''реформа'' е обречена!
Изобщо не разбирам, какво целят политиците ни и как си представят близкото бъдеще?


Напиши коментар

  • Име *:

    Полетата отбелязани със * са задължителни!
  • Коментар *:

  • Код за сигурност *:

    security code

    Въведи код:

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите »

 

Вчера една циганка ме спря на пътя и вика: - Дай, бате, да ти гледам на ръка... - Е, на, гледай! - викам аз -… Виж още