Читалище „Развитие” спечели отличието „Златна книга
Читалище „Развитие” спечели отличието „Златна книга / Община Севлиево

 

Севлиевското читалище „Развитие" е удостоено с отличието „Златна книга" за принос към развитието на българската култура и сертификат, с което се дава официален почетен статут на институция с висок престиж и обществено признание в областта на културата, съобщават от общинската аминистрация в Севлиево.

Наградите се връчват от Съвета на европейската научна и културна общност всяка година и с тях се удостояват институции и личности, които имат съществен принос към развитието на българската наука и култура. Отличието „Златна книга" до сега е присъждано на водещи културни институции в България, сред които са Българската национална филмотека, Националната библиотека „Кирил и Методий" , Националния учебен комплекс по култура, Националното училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова", Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков", Националната гимназия за изящни изкуства „Илия Петров", Театър „199", Държавен музикален театър „Стефан Македонски", Издателство „Просвета" и др.

Наградата „Златна книга" е почетна значка, изработена от 24-каратово злато в Монетния двор на България. Носителите на отличието се презентират в международни институции и донори, в културно-информационните и търговски центрове на България в Европа и в европейските градове, притежаващи почетен статут на уникално европейско селище.

Наградата бе връчена на председателя на читалището Данаил Лалев на официална церемония в София в присъствието на културния и научен елит на страната.