Уикилийкс премахва илюзиите за отношенията САЩ-Полша
Уикилийкс премахва илюзиите за отношенията САЩ-Полша / снимка: Reuters

„Тайните дипломатически телеграми на САЩ, публикувани от Уикилийкс, накараха Полша да изгуби илюзиите за отношенията си с Вашингтон”, заяви полският премиер Доналд Туск.

„Имаме наистина сериозен проблем. Това не е проблем, свързан с имиджа, както в случая с определени държави, това не е проблем на репутация, както е в случая със Съединените щати”, заяви Туск пред репортери във Варшава, след като скандалният уебсайт публикува няколко дипломатически телеграми относно отношенията между САЩ и Полша, отбелязва БГНЕС. „Проблемът е в изчезването на илюзиите относно характера на отношенията между различните страни, включително толкова близки съюзници като САЩ и Полша”, посочи още полският премиер.

Говорителят на американското министерство на отбраната Дейв Лейпън заяви, че има признаци за „отстъпление” от страна на чужди страни в отношенията им със САЩ след публикуването на стотици секретни дипломатически документи в интернет, предаде АП. Той не даде конкретни примери и не поясни дали чуждестранни лидери са казали, че вече няма да доверяват тайните си на САЩ.

Миналата седмица министърът на отбраната Робърт Гейтс каза пред репортери, че не вярва публикациите на Уикилийкс да навредят трайно на външнополитическите връзки на САЩ, защото другите страни ценят прекалено високо сътрудничеството си със САЩ. Но полковник Лейпън каза, също пред репортери, че „увереността, че САЩ не се справят добре с опазването на тайните (…) със сигурност променя нещата” и че „общо взето, има отстъпление” в сътрудничеството, допълва БТА.

Той заяви още, цитиран от АФП, че разкритията на Уикилийкс са използвани от враговете на САЩ. Полковник Лейпън не уточни нито как САЩ са узнали това, нито как се възползват техните врагове от изложените на показ поверителни американски дипломатически документи.