Арестуваха основателя на Уикилийкс Джулиън Асандж
Арестуваха основателя на Уикилийкс Джулиън Асандж / снимка: Reuters

Основателят на Уикилийкс Джулиън Асандж бе арестуван от британската полиция в изпълнение на европейска заповед за арест, издадена от Швеция, съобщи Ройтерс, като се позова на съобщение на Скотланд ярд.

Шведски прокурор издаде заповед за ареста на 39-годишния австралиец, който е заподозрян в сексуални престъпления, посочва Ройтерс. Асандж се предаде доброволно на британската полиция, но категорично отрича обвиненията.

По-късно Асандж се яви пред съд в Уестминстър, където заяви, че ще се бори срещу екстрадиране в Швеция, предаде АП. Той бе запитан дали разбира, че би могъл да приеме доброволно да бъде екстрадиран в Швеция, където е издирван по обвинение в сексуални престъпления. Асандж отговори, че разбира, но няма да се съгласи, допълва
АП.

Арестът на Джулиан Асандж е удар срещу свободата на медиите и няма да попречи на нашата организация да публикува тайни в интернет, заяви говорител на сайта Уикилийкс, цитиран от Асошиейтед прес и БТА.

Кристин Храфнсон заяви, че е бил в контакт с основателя на сайта през последните 24 часа. Той отказа да коментира душевното състояние на 39-годишния австралиец преди ареста.

Лондонски съд наложи мярка за неотклонение „задържане под стража” на основателя на сайта Уикилийкс Джулиан Асандж до 14 декември. За временното му освобождаване е определена гаранция от 300 000 долара, която трябва да се внесе от най-малко шест души.

Храфнсон каза, че сайтът продължава да е активен и ще продължи да работи в същия дух както досега. "Каквото и да се случи с Асандж, ние няма да променим плановете си във връзка с разпространяването на документите", посочи той.