Българи ще участват в рали „Дакар 2011, шуменец снима състезанието
Българи ще участват в рали „Дакар 2011, шуменец снима състезанието / netinfo

Тодор Христов и Петър Ценков са първите българи, които ще се включат в рали „Дакар 2011". Двамата ще представят България, но ще карат за най-големия частен отбор в Европа - MD Rally Sport. Двамата пилоти днес дадоха пресконференция в Шумен. Първите български представители с АТV ще се състезават съответно с номера 265 и 261.

„Шумен е единствения град, в който правим пресконференция след София. Причините за това са две - първо, че фотографа Стоян Драев ще ни придружава и втората причина е, че навремето моята спортна кариера в офроуда започна от Шумен", това заяви Тодор Христов.

През изминалата година двамата пилоти са участвали в 17 състезания и имат 11 подиума. „Подготовката ни вървеше много добре, миналата година направихме рекорд - за 24 часа изминахме 1 000 км. по навигация и това ни даде сили да скочим към следващото голямо изпитание", каза Христов.

Христов и Ценов заявиха, че се готвят активно за престижното състезание. „Целта ни е минимум да финишираме. Най-късият ни етап е 330 км., а най-дългия 860 км.", добави Христов. Той поясни, че през тази година ще има специален скоростен етап от 230 км. на 3 300 м. надморска височина.  

Двамата ще трябва да изминат 9 000 километра през Аржентина и Чили, да прекосят дюните в пустинята и да финишират в Буенос Айрес. „ Надявам се, че подготовката, която имаме към този момент ще ни позволи да се представим добре там", отбеляза Тодор Христов.  

По време на пресконференцията днес шуменският фотограф Стоян Драев каза, че след завръщането си ще подреди изложба със снимки, които ще направи по време на ралито.