Белият дом ограничи достъпа на държавните служители до Уикилийкс
Белият дом ограничи достъпа на държавните служители до Уикилийкс / снимка: Reuters

Белият дом нареди на държавните институции в САЩ да вземат мерки, за да прекъснат достъпа на своите служители до сайта "Уикилийкс" от служебните им компютри, предаде Франс прес.

"Неотдавнашното публикуване на документи на американското правителство от "Уикилийкс" причини вреди на нашата национална сигурност", пише Бюджетната служба на президентството в писмо до всички федерални агенции. Тя припомня, че "всеки служител и всеки подизпълнител на федералното правителство има задължението да защитава поверителните информации", и набляга на факта, че изтичането на документи не означава, че те вече не са класифицирани.

Библиотеката на Конгреса на САЩ бе сред първите американски институции, блокирали достъпа на своите служители до "Уикилийкс". Сайтът реагира с коментар в "Туитър", че това бележи края на първата поправка в американската конституция, която защитава свободата на словото.

Американската услуга за онлайн плащания Пей Пал (PayPal) блокира даренията за "Уикилийкс" и за германска фондация, която набира средства за сайта, предаде ДПА. 

Пей Пал е затворила за постоянно сметката за даряване на пари за "Уикилийкс" с аргумента, че те са използвани за "незаконни дейности". 

Германската фондация "Вау Холанд Щифтунг" също вече не може да получава средства чрез американската услуга за онлайн плащания.

Пей Пал е собственост на американската интернет компания "иБей" (eBay), пише БТА.

Германското списание "Фокус" съобщи днес, че симпатизанти на "Уикилийкс" от цял свят са дарили 15 хиляди долара на сайта, откакто той започна да разпространява преди седмица първата партида от общо 250 хиляди американски дипломатически телеграми.

Според изданието германецът Даниел Домшайт-Берг, който е бивш сътрудник на основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж, планира да създаде този месец алтернатива на този сайт в Германия.