Семерджиев: АЕЦ “Белене” трябва да е конкурентна
Семерджиев: АЕЦ “Белене” трябва да е конкурентна / снимка: Sofia Photo Agency, архив

АЕЦ „Белене” трябва да се справя с пазарните условия, както всички останали производители, коментира пред журналисти председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев. Централата трябва са бъде конкурентноспособна и да се търси реализация на продукцията в дългосрочен план, за да се изплатят капиталовите вложения. Ето какво още обясни след редовното заседание на комисията Ангел Семерджиев:

Няма съмнение, че и АЕЦ “Белене”, както всички останали производители ще трябва да се справя с пазарните условия в България, региона и цяла Европа, тъй като вървим към единен европейски пазар с бързи крачки. Към момента на построяване на централата тя трябва да бъде конкурентоспособна на останалите производители на електрическа енергия. Доколкото знам такива централи трябва да се сравняват с други подобни централи като цена и да се търсят начини за реализация на продукцията в дългосрочен план, за да се изплатят капиталовите вложения. Това е теорията по проблема, която трябва да бъде приложена в пълна сила и за тази централа, за да има успех този проект.

Нас ни интересува чисто икономическата страна като регулатор. Тази централа трябва да може да остане да съществува на българския пазар и след нейното изграждане и въвеждане в експлоатация. Все още се водят преговори. При нас като регулатор идват когато проектите са готови, договорени са схемите за финансиране, ясни са предпроектните проучвания, напълно са приключили, има проекти за самото изграждане  и експлоатация и се издава лицензия при определен бизнес план на тази централа. А този момент все още не е дошъл.

В момента търговията на едро в региона се характеризира с относително ниски цени поради намалялото търсене за разлика от 2007-2008 година, когато цените бяха значително по-високи. Един такъв проект трябва да се гледа в дългосрочен план, а не само в аспекта на моментното състояние на пазара на едро на електроенергия. Така или иначе никой не очаква, че драстично ще падат цените на електроенергията на едро, но това може да се случи, ако наистина има много високоефективни централи това са така наречените технически рискове и има такива рискове при централите и затова има механизъм на невъзстановяемите разходи. Той обикновено се случва за централи, които се строят за дълги периоди от време.

Когато ме питате за ефекта от един проект, мога да ви кажа, когато този проект бъде изяснен като параметри. По принцип цената от атомните електроцентрали има шанс да бъде под средните нива на останалите централи, ако, разбира се, са изпълнили всички условия за ефективно използване на технологиите, минимизиране на разходите, по принцип такива централи имат шанс да са под средните нива. Това е което мога да кажа от опита на други държави.