Борисов: България повече пари за „Белене” няма да дава
Борисов: България повече пари за „Белене” няма да дава / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Бойко Борисов за цената на проекта “Белене”
35259
Бойко Борисов за цената на проекта “Белене”
Борисов: България повече пари за “Белене” няма да дава
Бойко Борисов за проекта “Набуко”
  • Бойко Борисов за цената на проекта “Белене”
  • Борисов: България повече пари за “Белене” няма да дава
  • Бойко Борисов за проекта “Набуко”

Ще преговарям за АЕЦ "Белене" само ако генералният директор на Росатом Сергей Кириенко признае, че заедно с предишното правителство са излъгали за цената на централата и се извини за това. Това обяви  премиерът Бойко Борисов при откриването на енергийната конференция за Югоизточна Европа, която се провежда в София. Очаква се по-късно днес двамата да се срещнат на четири очи и да обсъдят колко точно трябва да струва АЕЦ “Белене". Според руската страна  цената на централата не може да е по-малко от 6,4 милиарда евро, докато според българското правителство "Белене" ще струва около 5 милиарда евро. Ето още какво каза премиерът Борисов:

“Ясно казах на господин Кириенко: искам днес публично и ясно да каже, че както всичко, което е правила тройната коалиция, и по проекта “Белене”, когато са подписали - 4 млрд. евро, са знаели, че това не е цената и че цената е скрита в инфлационния индекс. Президентът Първанов, както винаги, говори много, но когато трябваше да каже нещо, той отново избяга. Той каза, да, има подписан договор за 4 млрд. и някакъв инфлационен индекс. Само че той варира от 400 млн. до 2,4 млрд. евро. Сядам да преговарям отново за “Белене“, ако господин Кириенко бъде любезен да излезе и да каже: това беше грешка, ние сме съучастници в тази грешка, обявихме на българското общество 4 млрд. евро при положение, че знаем, че тя е над 6 млрд. Ако продължават да шикалкавят, проектът няма да тръгне, както до момента не върви”.

“За “Белене” от българския бюджет няма да излиза и един лев. Нова философия на проекта. Ако е хубав и достатъчно сигурен, неслучайно и сега, при откриването на конференцията, го казах, да се търси друг начин за финансиране. България повече пари за “Белене” няма да дава, това е категоричното ми мнение”, каза Борисов. 

Имам много забележки по развитието на проекта за европейски газопровод "Набуко", каза още Борисов по време на конференцията в присъствието представители на Европейската комисия. Борисов допълни, че "Набуко" остава приоритет за страната ни, но трябва да се превърне в такъв и за целия Европейски съюз.

“Направили сме всичко по този проект, което е било необходимо. Искам да приветствам и шефа на дирекцията на господин Йотингер (еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер), и един от ръководителите на проекта Набуко, че са тук. Но лично аз имам много забележки по темповете, с които се работи по този проект и в действителното му реално издигане в приоритет на ЕС. Банковата гаранция започне ли да се усвоява, дадем ли я, веднага това се прехвърля на бюджетния дефицит на съответната държава. Моето предложение в Брюксел беше това, което и министър Трайков защитава, държавите, които участваме в “Набуко“, банковите гаранции, които ще вземем от Европейската инвестиционна банка или Европейската банка за възстановяване и развитие - банките на ЕС имам предвид, да излязат в скоба зад общото число на дефицита на тези държави. В противен случай, ако ние трябва да сложим банкова гаранция от 2 млрд., ние веднага ще минем над 3 процента дефицит”, обясни премиерът.