Представят резултатите по проекта “Тракийски светилища от Западните Родопи”
Представят резултатите по проекта “Тракийски светилища от Западните Родопи” / снимка: Дарик - Благоевград, Елина Христова, архив

Резултатите от научните изследвания по проекта “Тракийски светилища от Западните Родопи” на Университетския научноизследователски център за древни европейски и източносредиземноморски култури ще бъдат представени на среща в Първи корпус на ЮЗУ "Неофит Рилски" утре от 10,30 ч.

Направените в хода на проекта изследвания ще презентира ръководителя на университетския център доц. Васил Марков - преподавател по Древни култури в Катедрата по културология на Факултета по изкуствата.

Ще бъде открита и фотоизложба с акцент върху мегалитното тракийско светилище „Салъков бук” – локализирано в западното подножие на връх Беслет, Пирин планина.

Импозантните скални изсичания върху скалната гъба, мегалитната арка и каменната „пчелна пита” във вътрешността й свидетелстват за следи от култ към Великата богиня майка, чиито най-ранен зооморфен образ е пчелата в Балкано-анатолийския регион.

Астрономическите изследвания установиха, че скалната арка на това светилище е насочена към изгрева на слънцето в деня на лятното слънцестоене, което я свързва с арките в мегалитните светилища „Каялийски скали” и „Цареви порти” от Западните Родопи и трилита на импозантното мегалитно светилище „Царев връх” в Южна Рила.

Тези научни резултати водят до предположението, че „Празникът на възмъжалото слънце” бил особено популярен в най-големите тракийски мегалитни светилища от  Рило-Родопския масив.