Франция окачестви разкритията на Уикилийкс като заплаха
Франция окачестви разкритията на Уикилийкс като заплаха / Reuters

Франция оценява като заплаха огласяването от уебсайта "Уикилийкс" на 250 000 секретни дипломатически документа и е изцяло солидарна с американското правителство, заяви правителственият говорител Франсоа Бароен, цитиран от Франс прес.

Солидарни сме с американското правителството в желанието да избегнем нещо, което ще накърни не само авторитета на държавните власти и качеството на службите им, но заплашва и хората, работили в служба на страната, заяви по радио "Европа 1" Бароен, който е и министър на бюджета.

Френското правителство бе информирано от американските власти за действителното положение с тези публикации, посочи той. Трябва да бъдем изключително внимателни и солидарни на държавно равнище, за да се борим с тази заплаха, застрашаваща демократичната власт и суверенитет, добави Бароен.

По повод публикуването на документи от "Уикилийкс" в няколко европейски печатни издания, сред които и в. "Монд", в статия за вестника се изказва и американският посланик във Франция Чарлз Ривкин. Документите на Държавния департамент на САЩ, получени, както се твърди, от сървъри на министерството на отбраната, изглежда съдържат мнения, изказани от дипломатите ни за политиката, разговорите и лидерите на много страни по света, както и бележки за частни разговори с различни личности - били те чужди правителствени служители или не, пише БТА.

Не мога да бъда гарант за автентичността на всички тези документи, но мога да кажа, че САЩ дълбоко съжаляват за разгласяването на всяка поверителна информация и осъждат това действие. Дипломатите трябва да могат да водят откровени разговори с колегите си и да бъдат сигурни, че тези дискусии ще запазят частния си характер. Откровеността на диалога в самите правителства и между правителствата е същността на международните отношения. Без такъв диалог не можем да гарантираме мира, сигурността и международната стабилност, подчертава Ривкин.