Трайков: Искаме АЕЦ “Белене” като доходоносен актив, не на всяка цена
Трайков: Искаме АЕЦ “Белене” като доходоносен актив, не на всяка цена / снимка: Sofia Photo Agency, архив

България не се нуждае от АЕЦ „Белене” на всяка цена, заяви енергийният министър Трайчо Трайков. На въпрос на Дарик дали страната ни може да се откаже окончателно от проекта, ако руската страна не се съгласи да намали цената, Трайков отговори, че България иска да има втора атомна електроцентрала, единствено ако печели от нея. Ето какво още каза министърът:

Има финансов модел за това как се формира цената и каква доходност ще получи инвеститорът, защото всяко неща трябва да се оценява не като абсолютна стойност, а като каква доходност се носи като актив. И ако вие казвате, че например ще дойдат големите печалби на петдесетата година, когато никой не знае какво ще е станало, как ще се е развила енергетиката и всичко останало, тогава очевидно имаме забележки към такъв модел. Не е коректно да се говори с конкретни цифри, защото става въпрос за много прецизни допускания във финансовите модели, ние затова си вземаме най-добрия възможен консултант в това да ни подкрепя.

Може ли да се откажем от “Белене”, ако руската страна не склони да намали цената?

Не искам да коментирам по тактиката на разговорите. Нашите опции за щастие са отворени. Ние не зависим от това дали ще има “Белене” или не. Ние искаме да го имаме като един доходоносен актив и елемент на енергийната система на България, ни не искаме да го имаме като нещо, от което ще губим пари. Естествено, че не на всяка цена.