Седем жалби са депозирани срещу ОВОС-а на туристически център Перелик
Седем жалби са депозирани срещу ОВОС-а на туристически център Перелик / dariknews.bg/ архив

Седем жалби от девет организации и хора са депозирани срещу оценката на въздействие върху околната среда (ОВОС) на ски-влека на Спортно-туристически център "Перелик". Шест от тях са внесени в Министерството на екологията, една - в Административен съд Смолян. Всички жалби са обединени в едно дело. Процесът обаче временно е спрян, защото се изчаква министър Нона Караджова да се произнесе относно целесъобразността на решението на директора на РИОСВ - Смолян Елен Минчев за ОВОС-а на спортния център. Тогава магистратите ще преценят дали екологичната оценка е законосъобразен.  

Жалбите са подадени от няколко неправителствени екоорганизации, горовладелческата потребителна кооперация "Карлък - СС", сдружението на собствениците "Чурика", Родопска търговско-туристическа камара - Широка лъка, Ловностопански консорциум "Перелик" за устойчиво развитие на горските екосистеми, както и Сдружение за аграрни и екологични проекти - ГЕО Пловдив.

Екоинспекцията в Смолян одобри ОВОС-а за ски-влек на връх "Перелик" на 6-ти октомври. Първата част от проекта е изграждането на 550-метровия влек и заведения за временен престой на площ от 4.5 дка. Намеренията са да не се допуска застрояване с хотели във високите зони.