Международен ден без покупки
Международен ден без покупки / Дарик Враца, Галя Василева

Какво ще се случи, ако не пазаруваме 1 ден?, питат от Българска  младежка организация БиоАлтернатив. Днес, 27-ми ноември е Mеждународен ден без покупки. Само за ден без пазаруване ще се спестят 900 милиона полиетиленови торбички, за направата на които биха се изразходили 6 милиарда литра петрол.

От 1992 г. Mеждународният ден без покупки ежегодно привлича вниманието на обществото към прекомерното консумиране и негативните последствия от това върху човешкото здраве и околната среда. "Денят без покупки е по-известен в Кананда и САЩ, където се празнува Денят на благодарността в края на ноември, каза за "Дарик" Асен Ненов от БиоАлтернатив. Този ден е контрапункт на прекомерното пазаруване около Деня на благодарността".

Инициативата е опит да се привлече вниманието на обществото към прекомерното консумиране и негативните последствия от това върху човешкото здраве и околната среда. Тази година кампанията се провежда в 36 страни с организирането на над 250 събития с една цел - да си зададем въпроса: „Имаме ли реална нужда от всичко, което купуваме?".