Близнаци от Локо /Г. Оряховица/ четвърти в Европа на футзал
Близнаци от Локо /Г. Оряховица/ четвърти в Европа на футзал / Дарик нюз

Българският мъжки тим зае четвърто място в крайното класиране на Европейското първенство по футзал за глухи, което се проведе в швейцарския град Винтертур. Това е най- доброто класиране на състава, който на предишните два шампионата на стария континент в София и Москва бе тринайсти.

За отличията се бориха 26 отбора, разделени в шест предварителни групи. В състава на трикольорите играха двама възпитаници на горнооряховската футболна школа- близнаците Пламен и Христо Петкови, които в момента са студенти трети курс специалност „Футбол" в НСА „В. Левски". Двамата отбелязаха по седем гола и са със съществен принос за успеха на нашите.

В предварителната група националите започнаха с равенство 6:6 със Сърбия. Последва загуба от Турция с 10:5 и решителен за класирането за втората фаза се оказа мачът с Полша. Българите се наложиха с 6:4, след хеттрик на Пламен Петков и два гола на Христо Петков. С успеха нашите се класираха на второ място в групата си с 4 точки. Същият актив успя да набере и отборът на Сърбия, но напред продължиха българите с по- добра голова разлика.

На осминафиналите бе сразена Италия с 4:3, като и четирите попадения бяха дело на горнооряховците, а на четвъртфиналите отнесени домакините от Швейцария със 7:0. Русия се оказа непреодолима бариера трикольорите в полуфиналния мач. Въпреки, че се раздадоха националите загубиха с 6:3. След това в спора за бронза отстъпиха пред Холандия с 3:1. На финала, изненадващо Украйна наложи пълно превъзходство и без усилие победи Русия с 5:1, спечелвайки златните медали.