Празнична седмица за 150 годишното казанлъшко читалище
Празнична седмица за 150 годишното казанлъшко читалище / netinfo

С поредица от прояви и грандиозни концерти с участието на всички читалищни формации ще отбележи своя 150-ти годишен юбилей казанлъшкото народно читалище „Искра" .
Близо 24 хиляди лева, събирани основно от дарения ще обезпечават проявите за юбилея., съобщи Васил Самарски, който е председател на читалищното настоятелство от 15 години.
Казанлъшкото читалище започва своята дейност през 1860 година, когато е основано от група родолюбиви казанлъчани .
Първото име на читалището е „Просвещение", което в първите си девет години се занимава основно с просветна дейност. Според читалищната история, първото представление за публика читалището прави 9 години по-късно, през 1869 година със спектакъла, създаден по идея на тогавашната казанлъшка учителка Рахила Душанова, „Зла жена". Сръбският текст на пиесата е преведен от нейния съпруг.
В дълголетната си история читалището е приютявало различни формации , било е сцена на бурни събития от близкото ни и далечно минало. Сред събитията, домакинствани от читалището е т.н Народен съд в Казанлък, който провежда в читалищната сграда своите съдебни заседания. През 1990 година пак в читалището се създава и местната структура на СДС.


За честването на юбилея е подготвена грандиозна програма, в която ще участват всички читалищни формации и над 520 изпълнители.
Откриването е в понеделник -29-ти ноември от 17,30 часа с ретроспективната фотоизложба „ 150 години читалище „Искра-1860" .
В рамките на празничната седмица са концертите на инструменталистите от т Школата по изкуствата „Емануил Манолов", с ръководител Стефка Денева, , на ВГ „Севтополис", и балетен ансамбъл „Грация" и ансамбъла за песни и танци „Искра".
Освен ретроспективната, още две изложби ще бъдат открити в рамките на юбилея- на сценографа Кънчо Касабов и на художничката Румяна Кипрова. Съвместно с фондация „Петко Стайнов", в посветените на читалищния юбилей дни ще бъде открита и специалната изложба „Петко Стайнов и читалище „Искра".
За любителите на хоровата музика е концерта с участието на Софийския камерен хор „Васил Арнаудов"и концерта за пиано и оркестър.
Заключителният юбилеен концерт - спектакъл е в събота- 4-ти декември от 18,30 часа.


Честването на юбилея на най- старото казанлъшко читалище се организира от Инициативен комитет, в който са председателят на Съюза на народните читалища проф. Стоян Денчев, заместник-министърът на културата Тодор Чобанов , народният представител от ГЕРБ Емил Караниклов , зам. областният управител Галина Стоянова, Красимира Филипова, директор на дирекция „Изкуство и творческо поколение" , Чавдар Ангелов- историк и общински съветник в Казанлък, дългогодишният читалищен деец Мария Стоянова и Васил Самарски- настоящ читалищен председател.


Входът за всички концертни прояви е безплатен.