Горнооряховецът Николай Йоргов стана шампион по киокушин на Япония
Горнооряховецът Николай Йоргов стана шампион по киокушин на Япония / Личен архив

Николай Йоргов спечели златен медал от откритото първенство на Япония по киокушин- карате, съобщиха от Българската федерация. Горнооряховецът стигна до трофея след отказване на японския му противник в решителната финална среща в категория до 80 килограма. Освен с титлата той е отличен с и наградата за проявен най- висок боен дух от състезател по време на шампионата.

Боецът е получил отличието лично от шефа на световната централа по киокушин-кан канчо Хатсуо Рояма, носител на IX дан, който се е изказал много благосклонно за качествата му. Шампионът е от Горна Оряховица, където това лято завърши Професионалната гимназия по електроника и електротехника „Проф. М. Ломоносов". След това кандидатства и бе приет за студент в София. С киокушин се занимава под ръководството на семпай Самир Мутишев първо в родния се град, а след това и във В. Търново.

„Николай се развива не с дни, а с часове. Ако повярва в себе си може всичко. Преди да тръгне за Япония ми се обади. „Николай бъди себе си и играй, каквото съм те учил", това му казах. При него физиката е силна, индивидуализмът силен. Послуша ме и успя. Много се радвам! В него има голямо бъдеще не само в киокушин, но и за другите стилове. Виждам го потенциален шампион в К-1 . Тренира бокс от известно време и напредна много", разказа Самир Мутишев.

Това не е първият успех на горнооряховеца в родината на киокушин. В друг открит турнир в Япония през май Йоргов се пребори за сребърен медал в категорията си, където с най- добрите си състезатели се представиха водещи сили в този спорт, като страната- домакин, Русия, Корея и Казахстан. В кариерата си Николай е печелил бронз при юношите от Европейско първенство и сребро от турнир в Полша до 21 години.