В Тервел организират конкурс за големите зимни празници
В Тервел организират конкурс за големите зимни празници / Дарик Добрич

Община Тервел организира конкурс за детско и младежко творчество, което да представи пълна картина на обредността и традициите при отбелязването на най-големите празници от зимния празничен цикъл - Игнажден, Бъдни вечер, Коледа и Васильовден. Целта на конкурса е издирването, съхраняването и популяризирането на българските народни обичаи, стимулиране на интереса на участниците към богатото наследство на народните традиции, запознаване с реквизитите, свързани с отбелязването на тези празници. 

Учениците трябва да проведат проучвания и да запишат „от първа ръка" разкази за празниците от участници в обредите и очевидци, да съберат материали и информация за това как са се отбелязвали коледно-новогодишните празници в детските години на техните баби и дядовци. Богатото разнообразие на наследници на различните общностни групи в община Тервел (котленци, балканджии, тракийци, северно-добруджанци, главанци и др.)  ще покаже пъстрата палитра на традициите в една малка по територия община. 

Конкурсът се осъществява в две направления: визуално и изобразително и приложно изкуство, в които могат да участват деца и ученици от 5 до 19 години, разделени във възрастови групи. Краен срок за представяне на материалите е 13 декември, а резултатите ще бъдат обявени на 17 декември.