И филолозите във ВТУ оспориха рейтинговата система на вузовете
И филолозите във ВТУ оспориха рейтинговата система на вузовете / dariknews.bg

Филологическият факултет на ВТУ изрази несъгласие с огласените за направление „Филология" резултати в рейтинговата система на вузовете в България. Това е вторият факултет на университета, който оспорва обявената от Просветното министерство рейтингова система. Преди десетина дни Богословският факултет внесе до ректора проф. Пламен Легкоступ свое становище с аргументи против класацията. 

Според декана на Филологическия факултет рейтинговата система не дава пълна и обективна информация за качеството на учебния процес, за неговата материална и административна осигуреност, за научно-изследователския труд и престижа на научната ни общност, както и за реализацията на студентите, дипломирани във Филологичския факултет на ВТУ.

Социологическите проучвания от март до юни 2010 г., на които се базира изготвената рейтингова система, са с неясен характер по отношение на подбора на източниците на информация. В същото време при оформянето на оценката на Филологическия факултет не е използвана обективната информация от Атестационната комисия, която оценява развитието на преподавателския състав, на Комисията по управление на качеството, която пък разполага с информация за подготовка на преподавателите, се казва в становището, подписано от декана на филолозите доц. д-р Багрелия Борисова. Тя и нейните колеги са оборили статистиката, включена в рейтинговата система, точка по точка, за да докажат, че оценката на направление „Филология" е недостойно ниска.

Филологическият факултет във Велико Търново е вторият създаден в страната след Филологическия факултет на Софийския университет. Този факт сам по себе си говори за дълго, устойчиво и постъпателно развитие на образователни концепции, на преподавателски състав, материална и библиотечна база, на научен потенциал и международен образователен и научен обмен, посочва доц. Борисова. Ръководеният от нея факултет осъществява чуждоезиково обучение по 19 езика.

Освен това има най-богата материална база за страната в сферата на филологическото образование. Това звено разполага с 15 чуждестранни библиотечно-информационни центрове, с актуализиращ се периодично библиотечен фонд и с техника, активно използвани за научни и образователни цели. Общата стойност на тези центрове е около 900 000 лв., те са с площ около 1000 кв.м и имат 60 000 тома специализирана литература.

Студентите на факултета имат възможност за обучение в чуждестранни унивреситети и това е базирано на 40-те договора, които вузът ни е сключил със сродни висши училища в целия свят.

Академичната общност на Филологическия факултет е неприятно изненадана от нулевия рейтинг по критерий „публикации", при положение, че на последната акредитация Филологическият факултет е отчел близо 700 статии в наши и чуждестранни списания и 135 участия на преподаватели в издателски бордове на научни издания в страната и чужбина.

Всички проекти, в които филолозите участват и които са за стотици хиляди евро, са описани в становището на факултета, което завършва с категоричното искане екипът, изготвил рейтинга на висшите училища в България, да се съобрази с всички факти и да промени неточностите в класацията.