Засадиха дървото на живота в Кюстендил
Засадиха дървото на живота в Кюстендил / снимки: DarikNews.bg

"Дървото на живота" засадиха ученици от ПМГ - Кюстендил в две саксии, като едната беше пълна с угарки и фасове от цигари. Цигарите бяха събрани от доброволци на БМЧК - Кюстендил в Международния ден за борба с тютюнопушенето и рака.

"Едното цвете ще се развива нормално, а другото ще загине, защото в почвата има много канцерогенни вещества - никотин, катрани", коментираха пред Дарик доброволците. Те признаха, че тази година им е било най-трудно да съберат цигарите, като всеки е провел акцията в училището, където учи.

"Във време на криза, в което увеличават цените на цигарите, всеки казва: аз съм дал пари за това нещо, как ще го скъсате. Казваха, ще ти дам цигара, но ако е за пушене, не да се къса, защото все едно късате парите ми. Хората не осъзнават, че парите им изгарят пред очите", споделиха близначките Теодора и Габриела Неделчеви.

Най-много цигари, над 20, са събрани от учениците в Професионалната техническа гимназия "Джон Атанасов", но има и училища, откъдето е донесена по една цигара.

 

Засадиха "дървото на живота" в Кюстендил
netinfo

 

Доброволците признаха, че в тяхното училище пушат ученици и от 6- ти клас, като се крият в тоалетните и го правят с идеята "аз съм гъзар и вече пуша". Момичетата пушат повече от момчетата, като си мислят, че влизат в "групата на готините, с порок, с който съзнателно се убиваш".