Шведската прокуратура иска задържането на Джулиан Асанж
Шведската прокуратура иска задържането на Джулиан Асанж / снимка: Reuters

Шведската прокуратура обяви, че е изискала ареста на Джулиан Асанж, основател на уебсайта Wikileaks, срещу когото бяха повдигнати обвинения за изнасилване и сексуален тормоз, съобщава АФП.

"Изискваме от Окръжния съд в Стокхолм да задържи г-н Асанж, заподозрян в изнасилване, сексуално посегателство и нелегално изнудване", посочва прокуратурата в съобщение на английски език.

Съдът в Стокхолм ще проведе изслушване затова дали да задържи Асанж, което според шведските медии би позволило на властите да издадат международна заповед за залавянето му.

Заповед за ареста на Асанж първоначално беше издадена на 20 август от друг прокурор, но по-късно беше оттеглена. Делото за изнасилване срещу 39-годишния австралиец беше подновено на 1 септември, но той не беше задържан и му беше разрешено да напусне Швеция.

Асанж заяви, че отправените обвинения са част от черна кампания, която трябва да дискредитира неговия уебсайт, допълва БГНЕС. Той се намира в конфликт с Пентагона заради публикуването на тайни американски документи за войните в Ирак и Афганистан.