Соларен парк край Варна пуска първия мегават след месец
Соларен парк край Варна пуска първия мегават след месец / Дарик Варна

Първият мегават от соларен парк във Варненско ще бъде произведен до 20 декември. Това заяви варненският бизнесмен Красимир Узунов, собственик на компанията инвеститор „Интерсервиз Узунови".

Първият в региона фотоволтаичен парк се намира на около 25 км от морската столица, в авренското село Равна гора. Разположен е върху 200 декара земеделски земи. Инвестицията е на стойност 12 млн. евро, осигурени чрез банков кредит.

Изграждането на соларната електроцентрала ще протече на два етапа. Първият етап е построяването и пускането в експлоатация до февруари на фотоволтаици с номинална мощност от 2,5 MWp(киловатпика). Вторият етап ще бъде финализиран два месеца по-късно, отново с мощност 2,5 MWp. Пълната мощност на централата от 5 MWp ще бъде въведена в експлоатация до края на март догодина.

За изграждането на един от най-големите фотоволтаични паркове у нас ще бъдат използвани най-добрите доставчици на компоненти и най-модерната технология, основно от чужбина. Фотоволтаичните тънкослойни панели са произведени от SHARP. Те имат способността да улавят слънчевите лъчи и при неблагоприятни метеорологични условия, като се гарантира непрекъснатост в производство на енергия, обясни Георг Кох, мениджър продажби на японската компания за Централна и Източна Европа.

Конструкцията е британско произведство. Връзката с мрежата средно напрежение ще се осигурява от произведени в Германия безтрансформаторни инвертори. Немски са и свързващите кабели.

Главен изпълнител на проекта е „Соларпро", а научната подкрепа при разработването на проекта е на Централната лаборатория за слънчева енергия и енергийни източници към БАН. Според слънчевата карта на България соларната електроцентрала в Равна гора е в зона с годишна слънчева радиация 4,25 Wh/m2/ден или 145-1500 kWh/m2/година.

„Ако в България има 200-300 проекта на хартия, този е един от малкото, които ще се случат", заяви инвеститорът Красимир Узунов. Той разкри, че от Министерството на енергетиката са обещали пълно съдействие до завършването на парка.

Соларният парк ще доставя електроенергия на ЕОН, като за целта вече има подписан предварителен договор между електроразпределителното дружество и фирмата инвеститор. Слънчевата електроцентрала ще бъде присъединена към ВЕЛ „Болярци" от подстанция „Старо Оряхово".