МВФ ни препоръча ограничаване на дефицита в пенсионната система
МВФ ни препоръча ограничаване на дефицита в пенсионната система / снимка: Министерство на финансите
МВФ ни препоръча ограничаване на дефицита в пенсионната система
34803
МВФ ни препоръча ограничаване на дефицита в пенсионната система
  • МВФ ни препоръча ограничаване на дефицита в пенсионната система

За пореден път Международният валутен фонд призова България към реформи. Призивът е отправен от Емануеле Балдачи, който в края на миналия месец ръководеше техническата мисия на фонда у нас. Експертът е представил окончателния доклад на фонда за нуждата от реформи в пенсионната система. От българска страна Боряна Пенчева е потвърдила, че България не се нуждае от споразумение с фонда.

В края на октомври Емануеле Балдачи предупреди, че без реформи дефицитът в общественото осигуряване може да скочи до 6,5 % до края на годината. Ако не се вземат мерки, той ще продължи да расте и това ще създаде нови проблеми след години, допълни тогава експертът. Той препоръча плавно вдигане на стажа и на възрастта още от догодина и определи скока на осигуровките с 1,8 на сто като краткосрочна мярка. През 2017 г. трябва да има нова вълна на увеличаване на стажа и възрастта с по шест месеца, докато не достигне 66 г. и за мъжете, и за жените. Заедно с мерките за увеличаване на вноските с 2 % към частните фондове от 2017 г., това ще има спестовен ефект от 4 % от БВП.

Както Дарик съобщи миналата седмица, на страната ни е представена възможността за сключване на кредитна линия с фонда, която е различна от стандартното предпазно споразумение. Това е станало по време на среща с участието на зам.-министър Боряна Пенчева и предложението не е било насочено единствено към България, а към всички страни със сходно на нашето състояние. Боряна Пенчева и тогава категорично е заявила, че България не се нуждае от споразумение.