ОУ Братя Миладинови в с. Елешница стана защитено училище
ОУ Братя Миладинови в с. Елешница стана защитено училище / снимка: Община Разлог

ОУ „Братя Миладинови” в с. Елешница е включено в списъка със защитените училища на България след тригодишните усилия на ръководството на Община Разлог. Училището ще получи допълнително финансиране, което ще доведе до решаване на основни образователните проблеми и създаване на по-добри условия за нормалното протичане на учебния процес.

Основната заслуга е на кмета на Разлог инж. Красимир Герчев, на бившия градоначалник и настоящ народен представител от ГЕРБ Любен Татарски и на инж. Нина Кисова - началник отдел „Образование, култура, здравеопазване и спорт” в Община Разлог, които с усърдната си работа защитиха образователните интереси на планинската община.

„Цялата процедура е много тежка, изисква време и усилия, но си струваше, заслужават го жителите на Елешница – родителите и техните деца”, коментира инж. Красимир Герчев.

Списъкът със защитени училища се обновява ежегодно по мотивирано предложение на кмета след взето решение на Общински съвет – Разлог и становище на началника на Регионалния инспекторат по образованието Ивайло Златанов.

Междуведомствена комисия с представители на Министерството на образованието, младежта и науката, Министерството на финансите, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на здравеопазването и Националното сдружение на общините в Република България предлага Списъка със защитени училища на Министерския съвет.

Според инж. Нина Кисова училището в с. Елешница трябва да бъде защитено, защото то отговаря на всички критерии за определяне на защитените училища в България. Село Елешница е най-отдалеченото населено място от общинския център – на 20 км. Обшият брой на учениците е 88, разпределени в 7 маломерни паралелки. Ежедневно през планинска, насечена от опасни завои и стръмни наклони местност, пътуват 19 ученици от махалите "Сенище" и "Елешница" и село Палатик, Община Белица.

В държавния бюджет за 2011г. за допълнително финансиране са планирани 4 500 000 лева за 90 защитени училища от цялата страна.