Свободните работни места в Плевен се увеличават
Свободните работни места в Плевен се увеличават / Дарик Плевен
Свободните работни места в Плевен се увеличават
34732
Свободните работни места в Плевен се увеличават
  • Свободните работни места в Плевен се увеличават

Увеличение на свободните работни места на пазара на труда в Плевен за месец октомври отчитат от Бюрото по труда. Тази информация представи днес Недко Лачев, директор на институцията. Това се случва за пръв път, обясни той, а причината е, че напоследък фирмите получават поръчки и за да ги изпълнят в срок, са им необходими още работници. Обявените свободни работни места са 453, от тях 77 са по програми за заетост, а 376 са на първичния трудов пазар.

Тенденцията за намаляване на безработицата, която се наблюдава през последните три-четири месеца също продължава, поясни Недко Лачев. През октомври безработицата в Плевен е 7,18 % или това са 5 334 безработни. Тя е значително по-ниска от тази за страната - 8, 92 %, подчерта шефът на плевенското бюро по труда.

В момента Бюрото по труда работи по няколко европейски програми, една от които е "Аз мога". По нея до сега има подадени 867 заявления, като за професионална квалификация 356 и 511 по ключови компетентности. Квотата за одобрение обаче е само за 189 желаещи, останалите ще са в период на изчакване. Одобрението става според реда на подадените молби, подчерта Недко Лачев.

По програмата "Ново начало", която стартира в началото на октомври, вече има една фирма, подала документи за кандидатстване. Чрез програмата се дава шанс на безработни младежи до 29години, които нямат трудов стаж по специалността си от средното или висше образование, да придобият такъв. Фирмата "Ва прадакшън" е подала заявка за осигуряването на 8 работни места - 6 инженери и 2 икономисти, съобщи още Недко Лачев. Подробности чуйте в прикачения файл...