Благоевград актуализира програма за намаляване на праха във въздуха
Благоевград актуализира програма за намаляване на праха във въздуха / снимка: Дарик-Благоевград, Десислава Янкулова

В общо 30 общини на страната е регистрирано наднормено съдържание на прах в атмосферния въздух, констатира екоминистърът Нона Караджова, на семинар по темата с над 100 участници. От ведомството й уточняват, че независимо от усилията за ограничаване на емисиите от индустриални източници, към момента не се наблюдава тенденция за намаляването им.

Градовете с най-много превишения на средноденонощната норма са Перник, София, Пловдив, Плевен, Велико Търново и Смолян, сочат данните от мониторинга за 2008 г. Най-съществен принос за превишенията на завишение на праха имат енергетиката, промишлеността и битовото отопление, а също в голяма степен - транспортът, строителните и ремонтните дейности, хигиената на пътната инфраструктура. От министерството припомнят, че в края на миналия месец ЕК стартира процедура срещу България за нарушаване на общностното право за
наднормените нива на този замърсител,  регистрирани през 2007 и 2008 година.

В края на септември на България беше предоставена нова възможност от Европейската комисия да кандидатства за удължаване на крайния срок за постигане на нивата за съдържание на фини прахови частици в атмосферния въздух.  За целта е необходимо общинските програми бързо да бъдат  актуализирани и да се предприемат незабавни действия за
изпълнението им. През 2009 г. такова удължаване ни беше отказано, уточняват още от министерството.

Общините трябва да предприемат бързи действия за поддържане на пътната инфраструктура и контрол на строителните дейности, както и за насърчаване употребата на горива в бита с по-добри екологични характеристики, съобщават още от екоминистерството. Те са изрично предупредени да вписват задължения за ограждане на строителния обект, измиване на строителната и транспортната техника и измиване на улиците.

Изготвен е и график, според който до края на март 2011 г. трябва да бъдат готови програмите на всичките 30 общини, за да може България да постигне удължаване на крайния срок до юни 2011 г.

Общините, които разработват програми за намаляване нивото на прах в атмосферния въздух и достигане на установените норми, са Асеновград, Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Горна Оряховица, Гълъбово, Девня, Димитровград, Добрич, Камено, Кърджали, Ловеч, Монтана, Несебър, Пазарджик, Перник, Пирдоп, Плевен, Пловдив, Раднево, Русе, Смолян, София, Сливен, Стара Загора, Хасково и Шумен.