Борисов: Темата при посещението на Путин ще е “Южен поток”
Борисов: Темата при посещението на Путин ще е “Южен поток” / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Борисов: Не сме водили разговор с Берлускони за отношения, касаещи трета страна
34648
Борисов: Не сме водили разговор с Берлускони за отношения, касаещи трета страна
  • Борисов: Не сме водили разговор с Берлускони за отношения, касаещи трета страна

Премиерът Бойко Борисов увери, че никога с италианския му колега Силвио Берлускони не са водили разговор за отношенията ни с трета страна. Така той коментира публикации в руските медии, че помолен от Путин, Берлускони е разговарял с него да не създава повече спънки за проекта Южен поток.

“Знаете по предложение на Путин да дойде в България да присъстваме на подписването за смесената компания, която ще прави предпроектното проучване и съответно след това ще строи “Южен поток“. Това е което знам аз до момента. Никога с Берлускони не сме водили разговор не само за “Южен поток“, но и за каквито и да било отношения, свързани с трета страна. Държа това да се подчертае, защото има доста провокации в руската преса. Искането да се подпише за “Южен поток” в присъствието на двамата премиери идва от страна на Русия. Именно за това и Путин ще бъде утре в България. До този момент с Путин във всичките си разговори не сме повдигали темата “Белене”, темата е “Южен поток”. Разбира се, ако я повдигне, а и ние имаме въпроси, ако, разбира се, и той има желание да отговори на тях… Повтарям, утрешната ни среща е планирана за “Южен поток”, категоричен бе премиерът.

Темата на утрешните българо-руски преговори в рамките на посещението на руския премиер Владимир Путин е развитието на газопровода „Южен поток", потвърди енергийният министър Трайчо Трайков. Той отказа да коментира дали в хода на разговорите ще се обсъждат темите за цената на руския газ за България и строежът на АЕЦ „Белене", въпреки че се очаква утре в София да пристигне както руският енергиен министър Сергей Шматко, така й шефът на корпорацията „Росатом" Сергей Кириенко. Министър Трайков обясни, че утре ще бъдат подписани два документа - за създаване на съвместна компания за българския участък от „Южен поток" и устав на проектното дружество.


"Двата документа, които ще бъдат подписани от Българския енергиен холдинг и Газпром, касаещи проекта "Южен поток" на територията на България, касаят само изграждането на нови тръби. Съществуващата газова инфраструктура в България остава такава, каквато е в момента - изцяло българска и получаваните транзитни такси изцяло да Булгартрансгаз", каза енергийният министър.