Димитров: Има опасност от по-голям дефицит догодина от предвидения
Димитров: Има опасност от по-голям дефицит догодина от предвидения / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Димитров: Има опасност от по-голям дефицит догодина от предвидения
34607
Димитров: Има опасност от по-голям дефицит догодина от предвидения
  • Димитров: Има опасност от по-голям дефицит догодина от предвидения

„Атака” и „Синята коалиция” се сблъскаха в тезите си относно
предложения от правителството държавен бюджет за 2011г. Това стана по време на обсъждането на първо четене на проекта в парламента. Според националистите разчетите на кабинета гарантират стабилност, докато от коалицията смятат, че има опасност „да се удавим”. От „Атака” заявиха, че ще гласуват „за” бюджета, а от Синята коалиция - „въздържал се”. От коалицията предупредиха, че се отдалечават все повече от ГЕРБ. Ето какво казаха за бюджета Павел Шопов от Атака и лидерът на СДС Мартин Димитров:

Повиел Шопов: Този бюджет е такъв, какъвто е и какъвто беше миналия бюджет и каквито бяха бюджетите преди, още от 90-те години. Този бюджет като тях е по-добър определено. Това е така, защото в условията на икономическа криза той намалява бюджетния дефицит до един размер, който е особено добър спрямо другите европейски страни, но и този бюджет, както съм казвал много пъти, страда от това, че е монетарен, той е рестриктивен и той най-вече е под диктовката на МВФ.

Мартин Димитров: “Само четири страни от Европейския съюз продължават да се давят и да не изплуват от тази криза. Това са Латвия, Румъния, Гърция и за съжаление България. Искам да ви прочета една мисъл на Милтън Фридмън, тъй като все по-рядко чувам мнения на десни икономисти в тази зала, което ме учудва все повече: “Да прогнозираш средните икономически показатели е все едно да уверяваш човек, който не умее да плува, че ще успее да премине реката, понеже средната й дълбочина е не повече от метър и половина.” Има опасност да се удавим. Има опасност през 2011 година да има много по-голям дефицит от това, което сте предвидили.“