АБВ с Първанов срещу управленския бабаитлък
АБВ с Първанов срещу управленския бабаитлък / cнимкa: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Президентът: Не можем да допуснем имитация на стабилност
34594
Президентът: Не можем да допуснем имитация на стабилност
  • Президентът: Не можем да допуснем имитация на стабилност

Президентът Георги Първанов определи движението "Алтернатива за българско възраждане" като своеобразна лаборатория за алтернативни политики, непартиен, но не и антипартиен граждански проект, който ще създава и регионална мрежа от клубове за привличане на професионалисти и експерти. По време на дискусията „България - на другия ден", организирана от инициативен комитет, на която Първанов формално беше само гост, президентът остро разкритикува управлението на ГЕРБ като обяви, че то е в криза. На кръглата маса присъстваха стотина кметове, отсъстваха обаче голяма част от първоначално спряганите за участници в бъдещия проект.

Президентът Първанов каза, че формирането на гражданска алтернатива не значи опозиционност. По думите му страната ни няма нужда от нов ляв или десен проект, а от граждански проект, който да събере най-силното. Той подчерта, че АБВ не е отрицание на партиите, а набляга на ролята на личностите. За това и политиците, присъстващи в залата, по думите му били там като граждани.

Първанов подчерта, че силовото управление, не е силно. Държавният глава цитира бившият американски президент Дуайт Айзенхауер, че не можеш да гониш хората, като ги удряш направо по главите.

„Формулирането и отстояването на алтернатива не значи опозиционност. Никой не търси самоцелно противопоставяне; никой не иска провала на сегашното правителство и парламентарно мнозинство. Всички сме заинтересовани то да изведе успешно България от кризата. Въпросът не е в това да се доизкара мандатът. Трябва да има воля за реализация на неотложните реформи, включително за непопулярни мерки. Много важно е да имаме действено управление и ефективни институции. И опасността идва не от появата на алтернативни политики, не дори от радикализирането на отделни сили, което само по себе си е факт, заслужаващ отделен анализ. Опасностите могат да дойдат от самите институции. Не можем да допуснем дестабилизация, но не можем да допуснем имитация на стабилност. Затова посланието на АБВ трябва да е не за фалшиво спокойствие и за замазване на проблемите, не и обаче за изкуствен сблъсък на личностна основа, а за принципен дебат и диалог, които са изключително важни за институциите и обществото в тези нелеки времена", каза Георги Първанов по време на кръглата маса „България на другия ден".

Държавният глава препоръча занапред АБВ да организира дискусии по места, за да създаде мрежа от клубове за дебати.

В същото време президентът обясни, че работата на държавния глава е да се занимава с политика. Така той отговори на критиките, че участвайки в гражданското сдружение АБВ, вече не трябва да се нарича президент и на искането на Волен Сидеров за импийчмънт.

„Някъде чух, май премиерът го каза, че президентът не може да се занимава с политика. Ако президентът не се занимава с политика, с какво се занимава. Това, че съм тук, и словото, което произнесох, надявам се не издава някаква боязливост", коментира след изказването си държавният глава пред журналисти.

На въпрос АБВ ще участва ли в изборите, Първанов беше категоричен: „Такъв въпрос не е поставян. АБВ е гражданско сдружение".

Президентът добави, че винаги се е стремял да обединява, а не да разделя и така той отговори на "смешния плач", който чувал тези дни, че ще разцепва една или друга партия.

Дебатът "България - на другия ден" е организиран от инициативна група, в която участват различни по професия хора - бившият депутат Борислав Китов, ректорът на плевенския Медицински университет професор Григор Горчев, ученият професор Васил Проданов, както и Емил Кало, генерал Михо Михов, бившият шеф на Гранична полиция генерал Красимир Петров, спортистите Йордан Йовчев и Валентин Йорданов и служителката на президентската администрация Марияна Тодорова.

На събитието присъства и спортистката Весела Лечева, лидерът на сдружение ГЛАС Димитър Иванов, който е бивш икономически съветник на президента. Участват и депутатите от Коалиция за България Мая Манолова, Евгени Желев и Кирил Добрев. В залата не бяха спряганите за поканени на форума Меглена Плугчиева, Корнелия Нинова, Андрей Пантев. Стефан Данаилов предпочете да изслушва прав изказванията и не зае мястото си на кръглата маса до Весела Лечева. Пред журналисти Данаилов не скри, че има напрежение в БСП заради президентския проект. Той е категоричен, че остава в редиците на партията.

По повод проекта на президента Георги Първанов премиерът Бойко Борисов заяви: „AБВ сме били отдавна. Вече пишем, четем, преразказваме". Това той направи след като откри нов лъчетерапевтичен комплекс в УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ".

"АБВ" с Първанов срещу управленския бабаитлък
netinfo