Бюджетът на НЗОК мина на първо четене с гласовете на ГЕРБ и Атака
Бюджетът на НЗОК мина на първо четене с гласовете на ГЕРБ и Атака / снимка, архив: Sofia Photo Agency
Бюджетът на НЗОК мина на първо четене с гласовете на ГЕРБ и Атака
34555
Бюджетът на НЗОК мина на първо четене с гласовете на ГЕРБ и Атака
  • Бюджетът на НЗОК мина на първо четене с гласовете на ГЕРБ и Атака

Бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2011 г. беше одобрен на първо четене в парламента. Това стана благодарение на гласовете на депутатите на ГЕРБ и Атака, докато всички останали народни представители гласуваха против.  Предвижда се балансиран бюджет на касата и запазване на размера на здравната вноска от 8%. Бюджетът на НЗОК е заложен балансиран - с приходи и разходи в размер на 2 633 730 хил. лв.

„Бюджетът ви за миналата година бе толкова объркан и повтаряте същата грешка с бюджета за тази година. вие ни изумихте, защото актуализирахте два пъти този бюджет, което показва изключителна финансова некомпетентност. Така че всякакво балансирано бюджетно салдо, трансфери, които били законни, втора актуализация, която била законна, са просто шменти-капели”, каза Нигяр Джефер от ДПС.

„Това е един скандален бюджет. Бюджет, който няма как да бъде подкрепен от никой здравомислещ човек, но изводът от всичко това е един-единствен: провал на правителството на ГЕРБ в сектора здравеопазване”, обясни Мая Манолова от БСП .

„Цифрите не са най-важното. Най-важното е политиката. Именно бюджетът е политика и за мен вие трябва да дадете еднозначен отговор и да дадете надежда на всички лекари, хора, които са днес на улицата. Днес лекарите са на улицата в Пазарджик и Пловдив, утре ще са и в други градове. Няма да подкрепим този бюджет, защото в него не виждаме целта”, каза Михаил Михайлов от Синята коалиция.

„Намаление на разходите по бюджета на НЗОК и по отношение на параметри, формиращи разходната част на бюджета на НЗОК за 2011-а година в действителност няма”, каза от своя страна Лъчезар Иванов от ГЕРБ.

„Нека гледаме нещата едно по едно и да не създаваме прекалено голямо напрежение. Да, в бюджета може би има. Ако бяха по-големи числата, щеше да е чудесно. Имаше може би и други варианти, които да се разглеждат, но в крайна сметка фактите са, че парите ще бъдат повече и искрено се надявам, че тази година ще се плащат ритмично. Това е голямото разковниче”, коментира здравният министър Стефан Константинов.