130 години от рождението на Йордан Йовков отбелязва библиотеката
130 години от рождението на Йордан Йовков отбелязва библиотеката / netinfo

Изложба, посветена на 130 години от рождението на българския писател и драматург  Йордан Йовков подредиха в русенската библиотека. Показани са книги, представящи неговото творчество, между които първото и последното издание на събраните съчинения на писателя.

Литературната критика и изследванията за творчеството на Йордан Йовков е друга тема в изложбата – библиотеката притежава първите издавани критически текстове за писателя - „Йордан Йовков 1884 – 1937. Литературен сборник“, под редакцията на Михаил Арнаудов (1938 г.), „Йордан Йовковите Старопланински легенди. Литературно-естетичен опит“ (1939 г.) от Велчо Велчев.

Интерес представляват произведенията на Йовков за деца, отражението на неговото творчество в другите изкуства, преводи на творбите му на руски и немски език, както и издание на неговите „Старопланински легенди“ на корейски език.

В експозицията е отделено място и на човека Йордан Йовков – показани са снимки на семейството и родната му къща, негови портретни снимки от различни периоди, спомени за него като ученик в Русенската мъжка гимназия. Показани са и два едичнични листа, издадени по повод 125-годишнината от рождението и 40 дни от смъртта на писателя. Изложбата може да се види от 9 ноември във фоайето на втория етаж на Русенската библиотека.