В старозагорския музей ще се разхожда лъв
В старозагорския музей ще се разхожда лъв / DarikNews.bg, Невена Божкилова

Лъвчето Симбанджи от старозагорския зоопарк ще се разхожда свободно в лапидариума на Регионалния исторически музей в Стара Загора. Това ще се случи следващата събота на 13 ноември от 10:00 часа. Посетителите ще могат да опознаят неговите навици, да разберат каква е любимата му храна и други любопитни факти около талисмана на тематичния уикенд в РИМ, озаглавен "История с лъв(че)".

Гостуването на лъвчето в музея слага началото на инициативата "Уикенд в музея". Всяка събота и неделя в сградата на музея ще се организират тематични мероприятия с игри, атракции, лекции, събеседвания, прожекции на филми и други изненади.

На 13-ти ноември от 11:00 часа ще се проведе беседа с художника Христо Танев, създател на герба на Стара Загора. Лъвът като символ и част от този герб ще бъде в основата на играта "Открий лъва". Тези, които искат да спечелят награда, трябва да преброят колко експоната съдържат изображения на лъв. Директорът на РИМ Светла Димитрова подсказа, че верният отговор е двуцифрено число.

Освен тази игра ще има състезание за деца и възрастни по редене на пъзели.

Цената на билетите за посещение в РИМ на 13 ноември ще бъде редуцирана - 3 лева за възрастни, 1 лев за ученици и студенти, а децата до 7 години ще влизат безплатно.

В неделя, посетителите, закупили билети за "Лъвския уикенд" ще могат да посетят безплатно старозагорската зоологическа градина.